Доставките на газ от Русия към Германия по "Северен поток 1" спират за десет дни от днес, съобщава "Ройтерс".

Причината е извършването на планирана годишна поддръжка на газопровода.

Някои европейски правителства, пазари и компании обаче се опасяват, че спирането може да бъде удължено.

"Северен поток 1" пренася 55 милиарда куб.м газ годишно от Русия до Германия под Балтийско море.

Миналия месец обаче Русия намали потоците до 40% от общия капацитет на газопровода, като обясни съкратените доставки със забавеното връщане на оборудването, обслужвано в Канада.

Канада връща на Германия турбина за "Северен поток 1"

Канада връща на Германия турбина за "Северен поток 1"

Въпреки наложените санкции срещу Русия

Сега Европа се опасява, че Русия може да удължи планираната поддръжка, за да ограничи допълнително газовите доставки и да обърка плановете на европейските страни за запълване на газохранилищата за зимата. Това би довело и до изостряне на газовата криза, която предизвика спешни мерки от много правителства и доведе до драстично високи сметки за потребителите.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че страната трябва да се изправи пред възможността Русия да спре газовите потоци през "Северен поток 1" след планирания период на поддръжка.

"Въз основа на модела, който видяхме, сега не би било много изненадващо, ако се открие някакъв малък технически детайл, и тогава те биха могли да кажат: "сега не можем да го включим повече", отбеляза той.

Русия отказва да ремонтира "Северен поток 1"

Русия отказва да ремонтира "Северен поток 1"

Това бил проблем на Германия и Канада

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията, че Русия използва петрола и газа за оказване на политически натиск, подчертавайки, че спирането на съоръжението за поддръжка е редовно, планирано събитие и никой не "си измисля" ремонти.

От март насам Русия прекъсна напълно доставките на газ за няколко европейски страни, които не изпълниха искането й за плащане в рубли.

"Последните няколко месеца показаха едно: За Путин няма табута. Следователно не може да се изключва пълното спиране на доставките на газ през газопровода "Северен поток", заяви Тим Келер, директор на германската индустриална асоциация Zukunft Gas.

В предишни години плановата поддръжка на "Северен поток 1" е продължавала около 10-12 дни и е приключвала навреме.

В Русия допуснаха пълно спиране на Северен поток-1 заради "технически проблеми"

В Русия допуснаха пълно спиране на Северен поток-1 заради "технически проблеми"

Санкциите пречат на германска компания да поддържа турбините