По-нататъшни проблеми с ремонта в Канада на турбините на "Северен поток-1" могат да доведат до пълно спиране на газта по него, което би било катастрофа за Германия, каза за РИА Новости руският постоянен представител в Европейския съюз Владимир Чижов в кулоарите на Петербургския международен икономически форума (ПМИФ), цитиран от РИА Новости.

"Що се отнася до "Северен поток-1", трябва да попитате "Сименс" защо турбината трябва да бъде изпратена в Канада за ремонт. Когато всички тези турбини отидат в Канада за ремонт, може да спре (напълно газопровода), мисля, че това ще бъде катастрофа за Германия", каза Чижов.

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Германски министър: Да пестим енергия, за да не успее Путин да ни раздели

Намаляването на руските доставки на газ е политическо решение

"Не искам да давам съвети, но през това време (от "Сименс") биха могли да се научат как да си ги ремонтират у дома", добави постоянният представител.

Агенция "Блумбърг", позовавайки се на източници, съобщи, че ключовото оборудване за експлоатацията на газопровода "Северен поток" не може да се върне след ремонт в Канада поради антируските санкции, доставките за Германия може да бъдат ограничени за известно време. Според източника втората турбина, която също трябва да се ремонтира, не може да бъде изпратена в чужбина. Германският концерн Siemens потвърди, че не може да върне газова турбина за газопровода "Северен поток-1" след ремонт в Канада поради антируските санкции на тази страна. Компанията обеща да търси решение на проблема.

Във вторник "Газпром" заяви, че поради ограничения в компресорната станция "Портовая" ще може да доставя газ по "Северен поток-1" в размер до 100 милиона кубически метра на ден, вместо планираните 167 милиона, тъй като работят само три газови компресорни блока, зради забавяне на ремонта на една от турбините от "Сименс".

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Намалените доставки са свързани с технически проблеми