След поредното намаляване на доставките на газ за Германия от страна на руската корпорация "Газпром" германският министър на икономиката Роберт Хабек отново призова хората да пестят енергия. Във видеоклип, разпространен в Twitter вчера вечерта, министърът благодари на населението и компаниите за положените досега усилия и отново призова енергията да се пести.

"Сега е моментът да го направим. Всеки киловатчас помага в тази ситуация."

Роберт Хабек заявява, че ситуацията е сериозна, но засега не е застрашена сигурността на доставките в Германия.

Хабек предупреждава: "Трябва да бъдем бдителни. Трябва да продължим да работим концентрирано. Преди всичко не трябва да позволяваме да бъдем разделяни. Защото това е целта на Путин."

В сряда "Газпром" отново намали обема на доставките на газ за Германия по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море, като отново руската държавна компания оправда тази стъпка със забавяне на ремонтните дейности.

Хабек вече заяви подозрението си, че това е политическо решение на фона на войната в Украйна. Два поредни дни "Газпром" обявява намаление на доставките, след като от началото на юни месец започна това снижаване.

В понеделник те спаднаха до 117 млн. куб. м на ден, а във вторник "Газпром" заяви, че не може да изпомпва повече от 100 млн. м, а вчера обяви, че максималният капацитет на "Северен поток" ще бъде намален до 67 млн. м през следващата нощ.

Подобен спад, съчетан с временни прекъсвания на доставките на втечнен газ от САЩ, поставя под въпрос плановете на ЕС да запълни капацитета на хранилищата до 80-90% до октомври-ноември и да намали покупките на руски газ с две трети.

"Газпром" в отделно прессъобщение в сряда напомни на Европа, че сега разполага само с 26 млрд. куб. м газ в хранилищата си.

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Австрия и Чехия също съобщават за намалени доставки на руски газ

Намалените доставки са свързани с технически проблеми