"Газпром" е "принуден да намали доставките на газ през "Северен поток-1" в сравнение с плана поради ненавременното връщане на газови компресорни блокове от ремонт от "Сименс" и открити технически неизправности на двигателя," съобщи холдингът. В тази връзка само три агрегата могат да се използват за изпомпване на газ, предава ТАСС.

"Поради ненавременно връщане от германската компания "Сименс" на газови компресорни агрегати от ремонт, изчерпване на срока за основен ремонт на такива агрегати и установените технически неизправности на двигателите (получена е заповед от "Ростехнадзор" за временна забрана за работа), в момента в компресорната станция "Портовая" могат да се използват само три газови компресорни агрегата", се казва в съобщението.

В тази връзка "Газпром" може да осигури изпомпването през газопровода само в размер до 100 милиона кубически метра на ден при план от 167 млн. куб.м  на ден. Това веднага доведе до поскъпване на природния газ на европейските борси с 3 процента.

По-рано на платформата CEGH REMIT беше съобщено, че наличният капацитет за изпомпване на газ през "Северен поток-1" ще бъде намален от 3 до 17 юни поради планирани редовни инспекции на тръбопровода.

В същото време в периода от 11 до 21 юли вече е предвидена годишна планирана работа по газопровода с временно спиране на двете линии на "Северен поток-1", става ясно от данните на оператора Nord Stream AG.

Газопроводът от Русия за Европа "Северен поток-1" с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ минава по дъното на Балтийско море от Виборг в Русия до Грайфсвалд в Германия. Оператор е Nord Stream AG, в който 51% са собственост на дъщерно дружество на "Газпром", по 15,5% от немските Wintershall Dea и E.ON, още по 9% от холандската N. V. Nederlandse Gasunie и френската Engie.

Доставките на газ по газопровода през 2021 г. бяха на нивото на исторически рекордната 2020 г. - 59,2 млрд. куб.м. м.

Русия спря газовия поток по тръбата „Ямал - Европа”

Русия спря газовия поток по тръбата „Ямал - Европа”

Останалите газопроводи работят

Русия за първи път на 7 март тази година открито заплаши да спре доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море.

"Имаме пълното право да вземем "огледално решение" и да наложим ембарго върху транзита на газ по газопровода "Северен поток 1", който днес работи с максимален капацитет от 100%", заяви вицепремиерът Александър Новак, цитиран от Standard.

Припомняме, че руският тръбопровод "Северен поток 2" беше построен с цел да бъде заобиколена Украйна при доставките на руски газ. Правителството на предишната канцлерка Ангела Меркел неотклонно се застъпваше за проекта, въпреки предупрежденията, че след като той бъде завършен руският президент Владимир Путин може да започне война срещу Украйна.

Проектът на стойност 10 млрд. евро в продължение на години беше преследван от забавяния и предизвика ожесточени критики от източноевропейски съюзници на Германия като Полша, както и от САЩ.

Той беше завършен през септември, но германският енергиен регулатор BNetzA тогава заяви, че процесът на одобрение на газопровода вероятно ще се проточи до втората половина на 2022 г.  Заради руските действия срещу Украйна още преди началото на войната Германия спря сертифицирането на газопровода.

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Компанията-оператор на „Северен поток 2“ фалира

Уволнените служители от швейцарския офис са 106…