Физическите газови потоци през газопровода "Ямал - Европа" спаднаха до нула на германската измервателна точка "Малнов" на 29 март 2022 година (вторник), след обяд, според данните на оператора Gascade. Руските доставки по другите два основни газопроводни маршрута остават стабилни.

Потоците на изток към Полша от Германия по тръбопровода "Ямал - Европа" на граничния пункт Малнов за последно са достигнали 1 451 155 kWh/h към 13:00 местно време (11:00 GMT), но оттогава са паднали до нула, показват данните на оператора Gascade, пише blacksea-caspia.

Обикновено насоченият към запад поток по газопровода се обърна на 15 март, тъй като заявките за доставка на газ в Германия паднаха до нула, докато полските клиенти купуваха газ от Германия.

От Gascade не са отговори веднага на молбата на Reuters за коментар.

Русия заяви, че до четвъртък ще изработи практически договорености за чуждестранните компании да плащат за нейния газ в рубли, което повишава вероятността от прекъсване на доставките, тъй като западните страни досега отхвърляха искането на Москва за промяна на валутата.

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа
Обновена

Русия се отказа да иска незабавно рубли за газа

Плащанията и доставките са процес, който отнема време, поясни Песков

Въпреки това потоците към Германия през тръбопровода "Северен поток 1" през Балтийско море за последно възлизат на 73 389 870 киловатчаса в час (kWh/h). Те почти не са се променили спрямо предходните 24 часа.

Руският газов гигант "Газпром" е резервирал за вторник вечерта и за сряда известен преносен капацитет в западна посока по газопровода "Ямал-Европа", съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на резултатите от търговете.

Реални потоци не са гарантирани, тъй като "Газпром" невинаги използва резервиран капацитет.

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

Путин обясни на Шолц, че газ в рубли не означава по-лоши договорни условия

А методът на плащане е необходим, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени от ЕС

Заявките за потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капусани бяха за 882 249 мегаватчаса (MWh) на ден във вторник, показват данни на словашкия оператор "TSO Eustream".

Газопроводът "Ямал-Европа" беше въведен в експлоатация през 1999 година. Той започва от газотранспортния възел в Торжка, Тверска област и преминава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия. Крайната западна точка - компресорната станция Малнов (в района на Франкфурт-на-Одер) близо до немско-полската граница, където той е свързан с газопровода JAGAL. Общата дължина на газопровода е над 2 хиляди километра.

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Песков допусна спиране на газа, ако не се плаща в рубли

Той предупреди, че Русия "определено няма да доставя газ безплатно"

На 23 март 2022 година,президентът на Руската федерация - Владимир Путин заяви за решението си да прехвърли заплащането за доставките на руски газ в "неприятелските" страни в руски рубли. От Кремъл добавиха, че няма да доставят газ на страни, отказали да плащат с рубли. Вчера, 30 март, това решение бе отложено за неопределено време.

След въвеждането на санкциите срещу Руската федерация, за "неприятелски" бяха посочени всички страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Швейцария, Австралия, Южна Корея, Япония, Сингапур, Тайван, Украйна и още редица държави.

Страните от "Голямата седморка - САЩ, Япония, Германия, Британия, Франция, Италия и Канада отказаха да плащат природния газ с рубли".