Властите в Канада ще върнат ремонтирана руска турбина на Германия, необходима за поддръжката на газопровода "Северен поток 1".

Това съобщи министърът на природните ресурси на Канада в изявление в събота, цитиран от "Ройтерс".

Канадското правителство, което издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение", за да освободи връщането на турбините от своите руски санкции, заяви, че този ход ще подпомогне "способността на Европа да има достъп до надеждна и достъпна енергия, тъй като те продължават да се отклоняват от руския петрол и газ."

Канада също обяви, че ще разшири санкциите срещу енергийния сектор на Русия, за да включи промишленото производство.

Канада санкционира лица и организации, подкрепящи Русия

Канада санкционира лица и организации, подкрепящи Русия

По-рано Русия санкционира канадци

Новите санкции на Канада "ще се прилагат за транспорт и производството на метали и транспортно, компютърно, електронно и електрическо оборудване, както и машини".

Руският "Газпром" (GAZP.MM) намали капацитета по газопровода "Северен поток 1" от Русия до Европа до едва 40% от обичайните нива миналия месец, като се позова на забавеното връщане на оборудването, обслужвано от германската Siemens Energy в Канада.

Siemens Energy не е върнала веднага молба за коментар в събота.

Канада каза, че "при липса на необходимото снабдяване с природен газ германската икономика ще понесе много сериозни трудности и самите германци ще бъдат изложени на риск да не могат да отопляват домовете си с наближаването на зимата".

Германското правителство, което не отговори веднага на искане за коментар в събота, в петък потвърди, че е получило положителен сигнал от Канада относно турбина, необходима за поддръжката на Северен поток 1. Прочетете още

Александра Чициж, президент на украинско-канадския конгрес, каза в съботно изявление, че "нашата общност е дълбоко разочарована от решението на канадското правителство да остъпи пред руското изнудване".

Групата заяви, че Канада създава "опасен прецедент, който ще доведе до отслабване на режима на санкции, наложен на Русия".

Турбината ще бъде изпратена първо в Германия, която след това ще я достави на руския държавен "Газпром", каза правителствен източник пред Ройтерс по-рано тази седмица.

Решение за връщане на турбината вече е взето, каза източник, запознат с проблема, каза Ройтерс в четвъртък.

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

Русия отказва да ремонтира "Северен поток 1"

Русия отказва да ремонтира "Северен поток 1"

Това бил проблем на Германия и Канада

Украйна се противопостави на предаването на турбината на "Газпром" от Канада и Киев смята, че подобен ход би осуетил санкциите срещу Русия, каза източник от украинското енергийно министерство в четвъртък.

Канадският министър на външните работи Мелани Жоли заяви в събота в изявление, че "Канада е непоколебима в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Канада няма да отстъпи в натиска върху руския режим".

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Заради руската инвазия в Украйна