Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обяви нови санкции срещу 74 души и бизнеси в Русия и Беларус, докато лидерите на Г-7 обсъждаха заплахата за глобалната стабилност, породена от инвазията в Украйна, съобщи The Globe and Mail.

Санкциите засягат 46 организации, свързани с руския отбранителен сектор, както и 15 украинци, които подкрепят руските военни действия.

Канадското правителство също така санкционира 13 души, свързани с правителството и отбраната, както и две организации в Беларус.

Трюдо казва, че Канада също планира да санкционира лицата, свързани с дезинформация и пропаганда, спонсорирани от държавата, в опит да се противопостави на дезинформацията на Кремъл.

Канада също така ще забрани износа на модерни технологии, които ще подобрят възможностите на Русия за вътрешно отбранително производство.

Русия наложи санкции на 43 канадци

Русия наложи санкции на 43 канадци

В отговор на наказателните мерки на Запада

Съобщението дойде след двучасова среща между украинския президент Володимир Зеленски и лидерите на Г-7 на срещата им в Германия. Зеленски, който се появи виртуално, каза на лидерите, че страната ще се нуждае от помощ за възстановяване на инфраструктурата си.

Припомняме, че по-рано Русия забрани на 43 канадски граждани да влизат на нейна територия. Новият пакет наказателни мерки са в отговор на санкциите, наложени от Запада срещу Москва.

Преди това Москва забрани и на канадския премиер Джъстин Трюдо, финансовия министър Кристия Фриланд и почти 600 други канадци да влизат в страната.

През април Русия санкционира 61 канадски официални лица и журналисти.

От своя страна, след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Канада наложи санкции на повече от 1050 физически и юридически лица от и в Русия, Украйна и Беларус.

Русия добави и 26 канадци към лицата със забрана за влизане в страната

Русия добави и 26 канадци към лицата със забрана за влизане в страната

В списъка попадат ръководители на отбранителната индустрия и Софи Грегоар Трюдо, съпругата на премиера Джъстин Трюдо

Страната санкционира и руския отбранителен сектор, като в същото време изпраща оръжия в Украйна.