Русия заяви, че досега е забранила на 963 американци да влизат в страната, включително по-рано обявени действия срещу президента Джо Байдън и други висши служители и ще продължи да отмъщава срещу това, което нарече враждебни действия на САЩ, съобщава агенция Ройтерс.

До голяма степен символичните забрани за пътуване са част от низходяща спирала в отношенията на Русия със Запада след нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари, което накара Вашингтон и неговите съюзници да наложат драстични санкции на Москва и да увеличат доставките на оръжие за Украйна.

Отделно външното министерство заяви, че е добавило 26 нови имена към списък с канадци, на които е забранил да пътуват до Русия, включително шефове на отбраната, ръководители на отбранителната индустрия и Софи Грегоар Трюдо, съпругата на премиера Джъстин Трюдо.

Публикувайки за първи път пълния списък на забранените американци, министерството заяви: "Ние подчертаваме, че враждебните действия, предприети от Вашингтон, които са бумеранг срещу самите Съединени щати, ще продължат да получават подходящ отпор".

Руските контрасанкции са необходима реакция, насочена към "принуждаване на управляващия американски режим, който се опитва да наложи неоколониален "световен ред, основан на правила" на останалия свят, да промени поведението си, признавайки нови геополитически реалности."

Трюдо и още близо 600 канадци със забрана да посещават Русия

Трюдо и още близо 600 канадци със забрана да посещават Русия

Заради "враждебните действия" на канадското ръководство

По-рано обявените имена в огромния списък включваха държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на отбраната Лойд Остин и шефа на ЦРУ Уилям Бърнс.

Новият канадски списък беше публикуван четири дни след като Канада представи законопроект, който ще забрани на президента Владимир Путин и на около 1000 членове на неговото правителство и военни да пътуват там.

Той включваше Джоселин Пол, Ерик Кени и Ангъс Топши, които бяха посочени миналия месец за новите ръководители на канадската армия, военновъздушните сили и флота, както и ръководители на компании, включително Lockheed Martin Canada и Raytheon Canada.

В отговор на санкциите Русия вече забрани на Джъстин Трюдо, финансовия министър Кристия Фрийланд и стотици други канадци да влизат в страната.

Русия наложи санкции на Байдън и 12 официални лица

Русия наложи санкции на Байдън и 12 официални лица

Заради "крайно русофобския курс, предприет от сегашната администрация на САЩ"