Москва, в отговор на санкциите на Вашингтон, забрани на президента на САЩ Джо Байдън и на 12 други американски официални лица да влизат в Русия. Това се казва в съобщение на руското външно министерство във вторник, съобщава ТАСС.

"В отговор на поредица от безпрецедентни санкции, които, наред с други неща, забраняват влизането в Съединените щати на висши служители на Руската федерация, от 15 март руският "стоп списък" включва на базата на реципрочност президента Джо Байдън, Държавният секретар Антъни Блинкън, министърът на отбраната Лойд Остин и председателят на щабовете на Обединения комитет Марк Мили, както и редица ръководители на отдели и известни американски фигури.

САЩ санкционират говорителя на Кремъл и руски депутати

САЩ санкционират говорителя на Кремъл и руски депутати

Поредни подобни мерки срещу Москва

Списъкът на Русия включва президентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, шефът на Пентагона Лойд Остин, помощникът по национална сигурност на президента Джейк Съливан, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, председателят на съвместния комитет на началник-щабовете Марк Мили, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, заместник-помощникът на президента по национална сигурност Дулип Сингх, директорът на Агенцията за международно развитие Саманта Пауър, синът на президента на САЩ Хънтър Байдън, бившит държавен секретар на САЩ и бивш кандидат за президент Хилари Клинтън, първият заместник-секретар на финансите на САЩ Адеуейл Адейемо, президентът и председател на Съвета на директорите на Експортно-импортна банка Рета Джо Луис.

Министерството на външните работи подчерта, че в близко бъдеще Москва ще обяви разширяването на списъка на лицата, на които е забранено да влизат в Русия, включително на висши служители на САЩ.

"В близко бъдеще ще последват още съобщения за разширяване на списъка със санкции, за да включи висши американски служители, военни, депутати, бизнесмени, експерти и медии, които са русофобски или допринасят за разпалването на омраза срещу Русия и въвеждането на ограничителни мерки. Тези действия ще бъдат извършени в органично единство с широкомащабни решения, взети от правителството на Руската федерация във финансовата, банковата и други области за защита на руската икономика и осигуряване на нейното устойчиво развитие".

"Тази стъпка, предприета като контрареакция, бе неизбежна последица от крайно русофобския курс, предприет от сегашната администрация на САЩ, която в отчаян опит да запази американската хегемония разчиташе на фронталното сдържане на Русия, отхвърляйки всякакво благоприличие", се казва в документа.

В същото време Русия не отказва да поддържа официални отношения, ако те отговарят на нейните национални интереси и, ако е необходимо, ще "реши проблеми, произтичащи от статута на лицата, фигуриращи в "черния списък", за да организира контакти на високо ниво."

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Белият дом предупреди Китай за значителни последствия, ако помага на Русия

Москва и Пекин отричат Русия да е искала военна или друга помощ от Китай