Съединените щати заплашиха със "значителни последици" за Китай в случай на стъпки, насочени към нарушаване на санкциите на САЩ, наложени срещу Русия заради Украйна. Това съобщи в понеделник след обяд местно време (вторник рано сутринта българско време) прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Тя е била помолена да коментира какви точно ще бъдат последствията за Пекин, ако започне да помага на Москва да заобикаля американските ограничения. "Няма да навлизам в конкретни подробности за тези последици. ако те (Китай) предоставят на (Русия) военна или друга помощ, която, разбира се, нарушава санкциите или подкрепя (руските) военни усилия, тогава това ще доведе до значителни последици. Що се отнася до това как изглеждат конкретните мерки, ние ще се координираме с нашите партньори и съюзници, за да вземем това решение", каза Псаки и добави, че САЩ ще следят отблизо ходовете на Китай по отношение на Русия.

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Пекин е готов да помогне на Москва и Киев да постигнат мирно решение на кризата

Държавният департамент в понеделник не отрече възможността да бъдат наложени санкции срещу Китай за сътрудничество с Русия.

На брифинг за журналисти ръководителят на пресслужбата на американското дипломатическо ведомство Нед Прайс заяви:. "Няма да съобщаваме до какво може да доведе това. Очевидно в момента не искаме да разглеждаме подобно предположение", каза дипломатът.

"Това е много ясен случай на две автокрации, които искат да видят света по-затворен, по-малко отворен, по-малко свободен, да обединят усилията си и ние отблизо наблюдаваме каква форма може да приеме подобно сътрудничество", аргументира се Прайс.

От Пентагона също излязоха с подобни изявления и заплашиха Китай с "последствия"

В понеделник американски и британски медии съобщиха, че Русия е поискала от Китай да й предостави военна техника за войната в Украйна, както и икономическа помощ, за да може да понесе ударите на санкциите.

Източници на американския вестник The New York Times не уточняват каква военна техника е поискала Москва от Пекин, за да не компрометират каналите си за информация.

Посочва се, че китайският президент Си Дзинпин е засилил партньорските се отношения с Путин и го е подкрепил, докато Русия "активизира военните си действия, разрушавайки градове, убивайки хиляди мирни граждани в Украйна," пише изданието.

Американският политически елит внимателно следи реакциите на Китай при всеки случай, когато Русия се обърне за помощ към Пекин, се казва още в публикацията.

Кремъл своевременно отговори, че Москва не е искала помощ от Пекин за провеждането на т. нар. "специална военна операция в Украйна".

В отговор на искането на журналист да потвърди или отрече публикация на британския вестник Financial Times, според която Белият дом е получил обезпокоителна информация, че Русия е поискала военна помощ от Китай за действията й в Украйна, Песков е дал отрицателен отговор.

Той същевременно е предупредил, че публикациите във вестниците не трябва да се приемат като първоизточник. "Различни вестници пишат това. Сега вестниците пишат много, така че не бива да го приемате като основен източник", каза говорителят на Кремъл пред репортери.

Междувременно руските железници съобщиха за организиране на нова сухопътна услуга за доставка на контейнери от Китай до Русия, предава ТАСС.

"Организирахме сухопътна мултимодална услуга между Китай и Русия през Казахстан. Открит е нов маршрут със срок за доставка на контейнери от 18 дни между Шенжен и Санкт Петербург", съобщиха от компанията.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиан също заяви, че съобщенията в американските медии, че Русия е поискала военна помощ от Китай за военните действия в Украйна, са дезинформация.

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Китай предупреди САЩ за санкциите срещу Русия

Пекин ще отвърне на удара, ако санкциите ударят китайски активи

Ръководителят на Комисията по външните работи на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП),  член на Политбюро на ККП  и бивш външен министър на страната Ян Дзиечи предупреди, че "всеки опит за оказване на натиск върху Китай и намеса във вътрешните работи (на Китай) ще се провали", след като се срещна в Рим със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Двамата са разговаряли повече от седем часа и в разговора са били застъпени и темите за Тайван, Хонконг и уйгурите в Синцзян, както и възможното сътрудничество между Пекин и Москва

Припомняме, че Китай вече отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.