Китай е отказал да доставя на руските авиолинии части за самолетите им. Това съобщава високопоставен представител на руския авиационен орган "Росавиация", цитиран от " Ройтерс".

Руският авиационен сектор е притиснат от санкциите на Запада заради нахлуването в Украйна.

Тази седмица руското външно министерство предупреди, че сигурността на руските пътнически полети е застрашена.

Руските медии, включително "Интерфакс", цитираха думите на Валери Кудинов от "Росавиация", който отговаря за поддръжката на летателната годност на самолетите. Той е заявил, че Русия ще търси възможности за снабдяване с части за самолетите от страни, сред които Турция и Индия, след неуспешен опит да ги получи от Китай.

Лишават Русия от резервни части за самолети

Лишават Русия от резервни части за самолети

Това ще усложни допълнително ситуацията в авиационния сектор там

Той посочва и че руските компании вече са регистрирали самолетите си, голяма част от които бяха регистрани в чужбина, в Русия, след наложените от САЩ и ЕС санкции върху руската авиация.

Очакванията на Кудинов са други самолети да бъдат върнати на лизинговите компании.

Освен това, от законопроект, публикуван днес, става ясно, че руското правителство възнамерява да нареди на местните авиокомпании да плащат за самолетите под наем в рубли и може да им попречи да ги върнат на чуждестранните фирми, в случай че лизинговите договори бъдат анулирани.

Припомняме, отказът на Китай да снабдява с части Русия идва, след като "Боинг" и "Еърбъс" също спряха доставките. Решението на азиатската страна е независимо че Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

Пекин иска да запази нормални икономически и търговски отношения с Москва