Русия няма да участва в плановете на Германия и Канада за предоставяне на оборудване за ремонт на газопровода "Северен поток 1", който беше спрян заради санкциите на Запада срещу Москва, съобщава РИА Новости.

Нямаме официални контакти с Канада по този въпрос, обясни руският посланик в страната Олег Степанов.

Той подчерта, че от гледна точка на посолството този въпрос е преди всичко проблем между Канада и Германия.

Двете подразделения на "Сименс" бяха откъснати едно от друго по отношение на изпълнението на задълженията по договора поради широкото тълкуване на Канада за собствените й санкции срещу Русия, така че германците и канадците трябва да намерят решение, обясни Степанов.

Той добави, че в момента не вижда причина Москва да "стане страна под една или друга форма в тези германско-канадски процедури".

В Русия допуснаха пълно спиране на Северен поток-1 заради "технически проблеми"

В Русия допуснаха пълно спиране на Северен поток-1 заради "технически проблеми"

Санкциите пречат на германска компания да поддържа турбините

Миналата седмица "Газпром" обяви, че е принуден да намали доставките на газ през "Северен поток 1" поради ненавременното връщане на газови компресорни блокове от ремонт от "Сименс" и открити технически неизправности на двигателя.

Поради ограничения в компресорната станция "Портовая" руският газов гигант съобщи, че ще може да доставя газ по "Северен поток 1" в размер до 100 милиона куб. м на ден, вместо планираните 167 милиона куб.м.

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Германия преговаря с ЕК и Канада за турбината за "Северен поток 1" под санкции

Обявеното вчера от Газпром намаляване на доставките доведе до поскъпване на природния газ на европейските борси с 3%

Впоследствие руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов предупреди, че по-нататъшни проблеми с ремонта в Канада на турбините на "Северен поток 1" могат да доведат до пълно спиране на газа по него, което би било катастрофа за Германия.

Доставките на синьо гориво по газопровода през 2021 г. бяха на нивото на исторически рекордната 2020 г. - 59,2 млрд. куб.м. м.

На 7 март тази година Русия за първи път открито заплаши да спре доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" през Балтийско море.