Украинският президент Володимир Зеленски благодари на канадския премиер Джъстин Трюдо за подкрепата в областта на отбраната и призова Канада да увеличи санкционния натиск срещу Русия след ракетните атаки срещу мирни украински градове.

Това написа Зеленски в Twitter, цитиран от "Укринформ".

"Разговарях с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо. Благодаря за постоянната мощна подкрепа на отбраната. Отново подчерта, че международната позиция по санкциите трябва да бъде принципна. След терористичните атаки във Виница, Николаев, Часов Яр и др. натискът трябва да се увеличи, а не да се намали", отбеляза Зеленски.

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

В днешното изявление акцентът е върху режима на санкциите

Припомняме, че по искане на Германия Канада реши да върне газова турбина на Siemens Energy AG след техническа поддръжка за използване в газопровода "Северен поток 1". Решението бе взето въпреки възраженията на украинското правителство.

Ден по-рано Отава обяви, че участието на Русия в срещата на финансовите министри от Г-20, която беше засенчена от нейната инвазия в Украйна, е абсурдно. 

Правителството на Канада наложи преди дни нов кръг от санкции срещу петролния и газовия сектор и химическата индустрия на Русия.

"На 14 юли 2022 г. Канада допълнително измени Регламента за специалните икономически мерки спрямо Русия, за да забрани предоставянето на две производствени услуги за руската петролна, газова, химическа и производствена промишленост", посочва канадското външно министерство и добавя, че новите мерки са насочени към производствения сектор чрез включване на още 8 индустрии към наказателния списък.

Канада поряза Русия с нови икономически санкции

Канада поряза Русия с нови икономически санкции

Москва предупреждава, че мерките са нож с две остриета