Участието на Русия в срещата на финансовите министри от Г-20, която беше засенчена от нейната инвазия в Украйна, беше абсурдно, заяви Канада в събота, съобщи АФП.

По време на двудневни разговори на индонезийския курортен остров Бали финансовите ръководители потърсиха решения на продоволствената и енергийната криза, като същевременно обвиниха руските технократи, че изострят проблемите. Разделени относно войната на Русия, участниците не успяха да направят окончателно изявление.

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Страните от Г-20 разделени заради войната в Украйна

Това блокира изработването на обща позиция

Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд каза, че нейното правителство е протестирало на събирането, че дори не иска Русия да присъства там.

"Присъствието на Русия на тази среща беше като да поканите подпалвач на среща на пожарникарите", каза тя на пресконференция по телефона от Бали.

"Това е така, защото Русия е пряко и единствено отговорна за незаконното нахлуване в Украйна и икономическите последици от него, които се усещат от всички нас", каза Фрийланд.

"Бяхме ясни и изрични, че участието на Русия е неподходящо и честно казано, просто абсурдно", каза Фрийланд, която е и вицепремиер на Канада и с украински произход.

Тя твърди, че руските технократи, които, според нея, работят за финансиране на войната, започната от президента Владимир Путин, са също толкова съучастници във военни престъпления, колкото и генералите на полето, които атакуват Украйна.

Фрийланд също така защити решението на Канада да разреши връщането на Германия на турбина, ремонтирана в Канада, за използване в газопровода "Северен поток 1", доставящ руски газ за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски остро разкритикува това решение.

САЩ: Русия няма място на срещата на Г-20

САЩ: Русия няма място на срещата на Г-20

Джанет Йелън ще осъди руската инвазия "по възможно най-категоричния начин"

"Енергийните предизвикателства, пред които са изправени Германия и много от нашите европейски партньори, са много реални. Канада признава това", каза министърът.

Припомняме, че на 15 юли, правителството на Канада наложи нов кръг от санкции срещу петролния и газовия сектор и химическата индустрия на Русия.

Канада допълнително измени Регламента за специалните икономически мерки спрямо Русия, за да забрани предоставянето на две производствени услуги за руската петролна, газова, химическа и производствена промишленост", посочиха тогава от канадското външно министерство и добавя, че новите мерки са насочени към производствения сектор чрез включване на още 8 индустрии към наказателния списък.

На канадските граждани и компании е забранено да предоставят редица услуги на руската страна, включително такива свързани с производството на метални изделия; моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета; компютърни, електронни и оптични продукти; електрическо оборудване и други.