"Газпром" официално поиска от Siemens да предостави документи, позволяващи износа на турбината за компресорната станция "Портовая" - началната точка на морския газопровод "Северен поток".

В изявлението на руската компания се казва: "Газпром" на 15 юли официално поиска от Siemens да предостави документи, които, като се вземат предвид действащите режими на санкции на Канада и Европейския съюз, биха позволили да се изнесе за Русия газотурбинният двигател за компресорната станция "Портовая" - критично съоръжение за газопровода "Северен поток", както и изпълнението от страна на групата Siemens на нейните задължения в областта на ремонта и поддръжката на газотурбинни двигатели.

"Газпром" разчита на безусловното изпълнение на задълженията на групата Siemens по обслужването на газотурбинните двигатели, които са от съществено значение за надеждната работа на газопровода "Северен поток" и доставките на природен газ за европейските потребители", се казва в изявлението.

Припомняме, че руският монополист "Газпром" преди няколко дни направи подобно изявление, но тогава акцентът бе върху документи за техническата изправност. В днешното изявление акцентът е върху режима на санкциите.

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?

Неведнъж в последните месеци от Русия идват противоречиви заявки по отношение изобщо на експлоатацията на "Северен поток 1". "При тези обстоятелства "Газпром" не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода, който е критично съоръжение", заявиха от държавната компания през изминалата седмица, след като от Канада обявиха, че няма да доставят на Русия ремонтирана турбина за компресора "Северен поток 1", а на Германия, след като ЕК обяви, че това не нарушава въведените санкциите.

В момента газопроводът "Северен поток 1" работи с 40 процента от капацитета си. "Интерфакс" обяснява, че това се дължи на факта, че една от турбините на тръбопровода не е върната от ремонт в завода в Монреал поради наложените от Канада санкции. Освен това други двигатели в компресорната станция "Портовая" също са завършили интервалите си за основен ремонт.

Преди това бе обявено, че доставките на газ от Русия към Германия по "Северен поток 1" спират за десет дни от 11 юли, а като причина бе изложена планирана годишна поддръжка на газопровода. Още преди това обаче - преди месец - доставките драстично намаляха именно, според изявленията на руската страна, заради турбината, която се ремонтира.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата