Руският монополист "Газпром" постави под въпрос продължаването на експлоатацията на "Северен поток 1" на фона на сюжета с ремонта на турбината в Канада, съобщава RND.

Днес с изявление в Twitter "Газпром" заявява, че все още не е получила писмено потвърждение, че ремонтираната турбина от Канада ще бъде доставена от Siemens, компанията, която отговаря за инсталацията. "При тези обстоятелства "Газпром" не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода, който е критично съоръжение".

През уикенда правителството на Отава обяви, че няма да достави на Русия ремонтирана турбина за компресора "Северен поток 1" в Портовая, а на Германия.

Канада връща на Германия турбина за "Северен поток 1"

Канада връща на Германия турбина за "Северен поток 1"

Въпреки наложените санкции срещу Русия

До преди няколко дни от "Газпром" уверяваха, че доставките по "Северен поток 1" всъщност трябва да бъдат възобновени веднага след като турбината започне да се използва.

Сега обаче Газпром заявява, че не разполага с документи, които да позволят на Siemens да получи турбината от Канада.

"Газпром не разполага с нито един документ, който да позволява на Siemens да върне газотурбинен двигател от Канада (...) в компресорната станция Портовая", се казва в изявлението на Газпром.

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?

Припомняме, че министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек по-рано поиска от Канада да предаде турбината, което според логиката на Хабек би лишило Русия от извинение да намали доставките. Европейската комисия вече заяви, че връщането на турбината за газопровода "Северен поток-1" от Канада не нарушава санкционната политика на европейските страни срещу Москва.

Доставките на газ от Русия към Германия по "Северен поток 1" спряха за десет дни от 11 юли, а като причина бе изложена планирана годишна поддръжка на газопровода. Още преди това обаче - преди месец - доставките драстично намаляха именно, според изявленията на руската страна, заради турбината, която се ремонтира.