В събота Индонезия призова финансовите лидери на Г-20 да останат фокусирани върху целите си за глобално икономическо възстановяване, но източници казаха, че срещата в Бали вероятно ще приключи без официално комюнике, тъй като войната в Украйна продължава да разделя групата, предава Ройтерс.

Индонезийският министър на финансите Шри Муляни Индравати, която е домакин на двудневното събитие, се очаква вместо това да излезе с изявление на председателя, обобщаващо събитията от срещата, казаха източници, запознати с въпроса.

Високопоставени западни служители, включително министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и канадският министър на финансите Кристия Фрийланд, в петък осъдиха войната и разкритикуваха руските служители за огромните икономически последици, причинени от войната.

САЩ: Русия няма място на срещата на Г-20

САЩ: Русия няма място на срещата на Г-20

Джанет Йелън ще осъди руската инвазия "по възможно най-категоричния начин"

Украинският финансов министър Сергей Марченко, който се обърна виртуално към срещата, призова за "по-строги целенасочени санкции" срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна. Това, което Кремъл нарича "специална военна операция", засенчи последните срещи на Г-20, включително срещата на външните министри миналата седмица.

"Важно е да останем фокусирани върху това, което сме планирали да постигнем тази година, тъй като това също ще изпрати положително послание към световната общност относно ролята и усилията на Г-20 за подкрепа на глобалното възстановяване", каза управителят на индонезийската централна банка Пери Варджио, откривайки втория ден от срещите.

Западните страни наложиха строги санкции на Русия и я обвиниха във военни престъпления в Украйна, което Москва отрече. Други държави от Г-20, включително Китай, Индия и Южна Африка, обаче останаха тихи и не заеха твърда позиция.

"Намираме се в безконтролен момент в световната икономика, когато Г-20 е парализиран от войната на Путин, а Г-7 не е в състояние да ръководи глобалните обществени блага", каза Кевин Галахър, който оглавява Центъра за глобална политика за развитие в Бостънския университет.

Шри Муляни се надяваше, че делегатите на срещата тази седмица ще могат съвместно да се справят с нарастващите цени на суровините, ескалиращата криза с продоволствената сигурност и страничните ефекти върху способността на страните с ниски доходи да изплащат дълговете си.

Членовете на Г-20 изглеждаха обединени в началото на пандемията, но инициативите за смекчаване на шока за силно задлъжнелите бедни страни не успяха да дадат значителни резултати.

Посланикът на САЩ в Япония Рам Емануел каза пред репортери тази седмица, че липсата на прозрачност в заемите на Китай за развиващите се страни е "основен фокус на координация" между Съединените щати и Япония, които участват в инфраструктурния натиск на Г-7 за противодействие на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Емануел каза, че кредитирането от Китай е причинило проблеми в Шри Ланка, Пакистан и други страни.

"Има модел. Където виждаме отпечатъка на Китай, имаме страни, които са финансово и икономически не само зависими, но и в смъртоносен капан", каза той.

Западните страни притискат Китай да преструктурира тези дългови договори и да трансформира ролята си в "страна, която допринася за партньорите си, а не ги поставя в задлъжнялост и робство", добави той.

Г-20 в събота ще обсъди финансовата стабилност след пандемията, криптоактивите и финансовите рискове, свързани с климата, наред с други теми.

Борел след Г-20: ЕС засега не печели битката на наративите за Украйна

Борел след Г-20: ЕС засега не печели битката на наративите за Украйна

Глобалният Юг възприемал различна гледна точка от Запада спрямо Русия