Москва и Пекин ще засилят практическото си взаимодействие на фона на стратегическата политика на САЩ и техните сателити да ограничат развитието на двете страни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с китайския с колега Ван И в кулоарите на Г-20, съобщава ТАСС.

Той подчерта, че позицията на Русия и Китай получава все по-голяма подкрепа сред другите страни.

"За разлика от открито агресивната политика на Запада, който се стреми да запази своята привилегирована позиция и господство на световната сцена, нашата позиция печели все по-голяма подкрепа и признателност сред участниците в международните отношения", отбеляза руският външен министър.

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Си Дзинпин: Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния суверенитет и сигурност

Той е разговарял по телефона с руския президент

По негови думи Москва приветства резултата от срещата на върха в Пекин, на която лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин обсъдиха подробно предизвикателствата пред насърчаването на стратегическото партньорство.

Както отбелязаха нашите лидери, вътрешните резерви на руско-китайските отношения имат огромен потенциал, така че ние ще продължим същественото развитие на нови форми на сътрудничество в полза на нашите страни и народи, независимо от външните фактори, увери Лавров.