Президентът на Китай Си Дзинпин е заявил в сряда, че Китай ще продължи да подкрепя Русия за нейния "суверенитет и сигурност", което е добър сигнал за все по-изолираната Москва, предава Анадолската агенция.

"Китай е готов да подкрепи и засили стратегическата координация с Русия по въпроси от основен интерес и обща загриженост относно суверенитета и сигурността", е казал Си на руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор, предадоха китайски медии.

Това беше вторият телефонен разговор между двамата, откакто Русия започна войната си срещу Украйна на 24 февруари. Западните страни, водени от ЕС и САЩ, наложиха вълни от санкции срещу Русия, което я направи най-санкционираната страна в света в момента.

Пекин обаче отказа директно да осъди действията на Москва, като през цялото време настоява за диалог и дипломатически стъпки за разрешаване на конфликта.

Си потвърди, че Китай "винаги е вземал независими преценки въз основа на историята и естеството на самия въпрос", пише китайският държавен всекидневник Global Times.

Китайският президент също така е повторил призива си "всички страни да настояват отговорно за правилното разрешаване на украинската криза", добавяйки, че Пекин остава "готов да продължи да играе съответната си роля в това отношение".

Той също така е казал на Путин, че Китай е "готов да засили координацията" на многостранните форуми, включително в ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, се казва в съобщението.

Припомняме, че Китай изпревари Германия и вече е най-големият вносител на руска енергия в света. Това показва проучване на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Според доклада износът на руски изкопаеми горива за Китай възлиза на стойност 12,6 милиарда евро. По този начин досегашният лидер Германия остава на второ място с енергиен внос от Русия за 7,8 милиарда евро.

Преди четири дни Русия и Китай откриха нов трансграничен мост в Далечния изток, благодарение на който се надяват още повече да засилят търговията, докато Москва се бори с все по-широкообхватните западни санкции, наложени заради действията й в Украйна, информира Ал-Джазира.

Същевременно Китай не се отзова на помощ и отказа да доставя резервни части за руските самолети, след като западните санкции напаравиха обслужването и ремонта им парктически невъзможни.

Путин - новият васал на Китай

Путин - новият васал на Китай

Пълен обрат в сравнение с XX век

​​​​​