Китай изпревари Германия и вече е най-големият вносител на руска енергия в света. Това показва проучване на базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух (CREA).

Според доклада износът на руски изкопаеми горива за Китай възлиза на стойност 12,6 милиарда евро. По този начин досегашният лидер Германия остава на второ място с енергиен внос от Русия за 7,8 милиарда евро.

От началото на военния конфликт в Украйна Москва е получила приходи в размер на около 93 милиарда евро от продажбата на петрол, природен газ и въглища.

По-рано този месец Федералната мрежова агенция на Германия (BNetzA) съобщи, че доставките на газ в страната са стабилни.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пък посочи през май, че ситуацията с газа в Германия е "управляема", тъй като енергията може да се доставя от други източници.

През април Русия заяви, че очаква стоковите потоци с Китай да нараснат и търговията с Пекин да достигне 200 милиарда долара до 2024 г.

Китай е основен купувач на руски природни ресурси и селскостопански продукти.

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

В Азия се увеличава търсенето на руски петрол

Русия отчита излишък за първите четири месеца на годината

Индия и други азиатски държави се превръщат във все по-важен източник на петролни приходи за Москва, въпреки силния натиск от САЩ да не увеличават покупките си, докато Европейският съюз и други съюзници прекъснаха вноса на енергия от Русия в съответствие със санкциите заради войната срещу Украйна.

Тези продажби увеличават приходите от руския износ в момент, когато Вашингтон и съюзниците се опитват да ограничат финансовите потоци, подкрепящи военните усилия на Москва.

Индия, страна с население от 1,4 милиарда души, която се нуждае от много петрол, е погълнала близо 60 милиона барела руски петрол през 2022 г. досега, в сравнение с едва 12 милиона барела през цялата 2021 г.

ЕС няма да намери качествен петрол като руския, убеден Медведев

ЕС няма да намери качествен петрол като руския, убеден Медведев

Руските банки продължавали да работят нормално въпреки изключването им от SWIFT