Европейският съюз трудно ще успее да намери алтернативен източник на петрол с качество, сравнимо с руската енергия. Това заяви даместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

В своя канал в "Телеграм" той предупреди, че ЕС ще се сблъска с недостиг на гориво от определени видове, като дизелово гориво, което е от съществено значение за тежкотоварните автомобили и селскостопанската техника, в резултат на ембаргото върху руския петрол, което вече предизвика стачки сред италиански, унгарски и полски шофьори на камиони.

Според него въпросът може да бъде разрешен чрез "предоставяне на държавни гаранции в рамките на междудържавни споразумения с трети страни".

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

Сърбия също ще остане без руски петрол

Медведев подчерта и че руските банки продължават да работят нормално, въпреки че са изключени от международната система за банкови разплащания SWIFT.

Преди дни Русия отново предупреди, че решението на Европейския съюз за частично ембарго на руския петрол вероятно ще дестабилизира световните енергийни пазари, наричайки го "саморазрушителна" стъпка, която може да има обратен ефект върху блока.

Лидерите на ЕС се съгласиха принципно в понеделник да намалят 90% от вноса на петрол от Русия до края на тази година, най-строгите санкции на блока досега от началото на инвазията в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че този ход ще лиши Москва от огромен източник на финансиране и ще окаже натиск върху нея да прекрати военната си кампания.

Индия е сред печелившите страни от прекъсването на руските доставки за европейски клиенти, тъй като купува рекордни количества руски петрол със сериозна отстъпка спрямо референтните пазарните цени.

Русия обмисля да промени маршрута за износ на петрол

Русия обмисля да промени маршрута за износ на петрол

За да ограничи загубите си от ембаргото на ЕС