Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че срещата на външните министри на Г-20 в Бали му е показала различните гледни точки по света за ситуацията в Украйна и последиците от нея, съобщава ТАСС.

"При гласуването през март в Общото събрание на ООН 140 държави осъдиха руската агресия и нито един член на Г-20, освен агресора, не се противопостави на тази резолюция. Но за това как да продължим напред и за последиците от войната, възгледите рязко се различават", посочва той в свое изявление, публикувано на уебсайта на ЕС.

Борел допълва, че Г-7 и страните с подобно мислене са обединени в осъждането и санкционирането на Русия и в опитите да държат режима на Кремъл отговорен.

Лавров напуска срещата на Г-20 преждевременно

Лавров напуска срещата на Г-20 преждевременно

Единствената двустранна среща, за която е съобщено до този момент, е тази с Китай

Други страни обаче, а тук можем да говорим за по-голямата част от "Глобалния Юг", често възприемат различна гледна точка, отбелязва той.

Световната битка на наративите е в разгара си и засега не печелим, обобщи Борел.

На срещите на министрите на външните работи на Г-20, проведени в Бали на 7 и 8 юли, присъства руският външен министър Сергей Лавров.

Той обаче напусна преждевременно Г-20, след като изказа недоволството си, че по време на срещата на външните министри представителите на западните държави "почти веднага след като взеха думата, изпаднаха в остра критика към Русия във връзка със ситуацията в Украйна". Той разкритикува западните страни и за това, че на Г-20 са говорили повече за Русия, отколкото за световните икономически проблеми.

Лавров на Г-20: Позицията на Русия и Китай печели все по-голяма подкрепа

Лавров на Г-20: Позицията на Русия и Китай печели все по-голяма подкрепа

Двете страни ще засилят практическото си взаимодействие