Министерството на външните работи на Украйна и Министерството на енергетиката на Украйна изразяват дълбоко разочарование във връзка с решението на канадското правителство да издаде разрешение за връщане в Германия на ремонтираната от подразделението на "Сименс" в Канада  турбина за "Северен поток-1", съобщи украинското външно политическо ведомство на своя сайт.

В деня на обявяването на това решение армията на Руската федерация обстрелва жилищни квартали в Николаев, Харков, Кривой Рог, както и редица други населени места в Запорожка област. Руската федерация действа като терористична държава, умишлено нанасяйки удари по жилища и други обекти на гражданската инфраструктура. Загинаха мирни хора, десетки бяха ранени.

Международната общност, включително Канада и Германия, вече въведоха редица значителни санкции срещу Русия, за да спре войната й срещу Украйна. Украйна е благодарна за тези решителни действия.

В същото време последното канадско-германско споразумение и обявеното въз основа на него решение е приспособяване на режима на санкции към капризите на Русия. Този опасен прецедент противоречи на принципа на правовата държава и ще има само едно последствие - ще засили чувството на Москва за безнаказаност.

Русия може да продължи да доставя газ на Германия изцяло без турбината, която стана обект на дебата.

Първо, компресорната станция на "Северен поток-1" е оборудвана с няколко турбини, включително резервни. В момента в Канада има само една турбина. Според решението на "Газпром" обаче в момента работят само три турбини, останалите са изключени без обяснение. Транспортираните обеми са намалели от 167 на 67 милиона кубически метра газ на ден.

Второ, Русия може да продължи непрекъснатите доставки на газ за ЕС, дори ако по някаква причина транспортирането по "Северен поток-1" е невъзможно. По-специално, Русия може да използва транзитния капацитет през Украйна, за който вече е платила. В момента "Газпром" използва по-малко от 40% от платения капацитет.

Като част от настоящия договор "Газпром" може да доставя допълнителни 67 милиона кубически метра на ден. Освен това може да резервира до 135 милиона кубически метра на ден допълнителен капацитет за задоволяване на нуждите от газ на европейския пазар. По този маршрут традиционно се доставят основните количества газ за Германия, Италия, Австрия и други страни от региона. Така Украйна може напълно да замени "Северен поток-1".

Освен това през Полша има маршрут за транспортиране на газ, който може да транспортира до 90 милиона кубически метра газ на ден. Русия се отказа от използването му и може да възобнови транспортирането на газ до Германия, ако наистина иска да остане надежден доставчик за ЕС.

Така искането на Русия за задължително връщане на турбината, за да продължи транспортирането на газ, е изнудване, което няма техническа обосновка.

Украйна предостави изчерпателни обяснения на германската и канадската страни. И двете страни потвърдиха, че разбират, че искането на Русия няма техническа основа. Въпреки това решението да се отстъпи пред необоснованите искания на Русия беше взето.

Прехвърлянето на турбината "Северен поток-1" ще позволи на Русия да продължи да използва енергията като инструмент за хибридна война срещу Европа.

Призоваваме канадското правителство да отмени това решение и да гарантира целостта на режима на санкции.

Не може да има изключения, когато става въпрос за търсене на отговорност от Русия за десетки хиляди убити украинци, стотици хиляди обекти унищожена инфраструктура, милиони вътрешно разселени лица и бежанци и неприкрита атака срещу демокрацията и върховенството на закона по света.

Еврокомисията: Връщането на газовата турбина от Канада не нарушава санкциите

Еврокомисията: Връщането на газовата турбина от Канада не нарушава санкциите

Оборудването за транзит на газ не попадало под санкции