Правителството на Канада наложи нов кръг от санкции срещу петролния и газовия сектор и химическата индустрия на Русия, съобщава ТАСС.

"На 14 юли 2022 г. Канада допълнително измени Регламента за специалните икономически мерки спрямо Русия, за да забрани предоставянето на две производствени услуги за руската петролна, газова, химическа и производствена промишленост", посочва канадското външно министерство и добавя, че новите мерки са насочени към производствения сектор чрез включване на още 8 индустрии към наказателния списък.

Канада санкционира лица и организации, подкрепящи Русия

Канада санкционира лица и организации, подкрепящи Русия

По-рано Русия санкционира канадци

Ведомството съобщава, че на канадските граждани и компании е забранено да предоставят редица услуги на руската страна, включително такива свързани с производството на метални изделия; моторни превозни средства, ремаркета и полуремаркета; компютърни, електронни и оптични продукти; електрическо оборудване и други.

Владимир Проскуряков, съветник в руското посолство в Канада, заяви пред ТАСС, че санкциите са контрапродуктивни и ще доведат до негативни последици и за Канада.

"Считаме, че нов кръг от санкции е напълно безпочвен и контрапродуктивен. Както многократно сме предупреждавали, всички икономически санкции са нож с две остриета и със сигурност ще ударят Канада като бумеранг", подчерта дипломатът.

Канадският външен министър Мелани Джоли обяви тези мерки в събота. Тя посочи, че след като те влязат в сила, канадските фирми ще имат 60 дни, за да сключат договори с целеви индустрии.

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Канада удря с нови санкции руския петрол и газ

Заради руската инвазия в Украйна