Следващата тристранна среща на върха във формат Астана с участието на Турция и Иран ще се проведе в Русия. Това разкри ТАСС. Агенцията се позова на В съвместно изявление на президентите на Русия, Турция и Иран - Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Ибрахим Раиси.

"Президентите решиха следващата тристранна среща на върха да се проведе в Руската федерация по покана на Негово превъзходителство Владимир Путин, президент на Руската федерация", се казва в изявлението.

"Тройката от Астана" е група, включваща Русия, Турция и Иран, създадена след разговорите в Астана през януари 2017 г. Целта му е обявена като разрешаване на военния конфликт в Сирия. Участващите страни провеждат редовни срещи на върха и вземат решения за разрешаване на ситуацията.

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Путин и Ердоган обсъдиха износа на зърно

Турция оказвала помощ на Русия

В изявлението се посочва, че следващата среща на върха ще се проведе преди края на 2022 г. Отбелязва се, че страните възнамеряват да разширят формата на срещата на върха отвъд ситуацията в Сирия.

В съвместното изявление се казва, че Русия, Иран и Турция отхвърлят всички едностранни санкции срещу Дамаск. Страните остават ангажирани със суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на страната. Сирийският конфликт няма военно решение, а "може да бъде разрешен само чрез политически процес, ръководен и управляван от сирийците, с помощта на ООН съгласно Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН", се посочва в документа. В същото време президентите възнамеряват да продължат да ликвидират терористите в Сирия.

Хаменей пред Путин: Доларът трябва да се изхвърли

Хаменей пред Путин: Доларът трябва да се изхвърли

Хаменей предупреждава за "западните измами"

Отделно от това страните осъдиха израелските военни нападения срещу цивилни обекти в Сирия. В изявлението се казва, че това нарушава международното право и териториалната цялост на Сирия и увеличава напрежението в региона.

По-рано по време на срещата президентът на Иран осъди намесата на САЩ в сирийския конфликт и поиска изтегляне на американските войски от страната. Раиси обвини САЩ, че крадат ресурси, включително петрол, от Сирия.

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Сирия

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Сирия

Той е отговарял за мрежите извън Сирия и Ирак

Посещението на Владимир Путин в Техеран беше първото пътуване на руския президент извън ОНД след началото на специалната военна операция в Украйна. В допълнение към тристранната среща Путин проведе и отделни разговори с Раиси и Ердоган.