Руският газ по газопровода "Северен поток 1" ще потече навреме в четвъртък след приключване на плановия ремонт, казаха два източника на Ройтерс, запознати с плановете на "Газпром".

Газопроводът, който осигурява повече от една трета от износа на руски природен газ за Европейския съюз, беше спрян за десет дни за планиран ежегоден ремонт на 11 юли.

Източниците, говорещи при условие за анонимност поради чувствителността на въпроса, са съобщили на Ройтерс, че тръбопроводът се очаква да възобнови работата си навреме, но с по-малък капацитет от номиналния, който е около 160 милиона кубични метра на ден.

Контролираният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" намали износа на газ по маршрута до 40% от капацитета на газопровода миналия месец, позовавайки се на забавяне при връщането на турбина, изпратена за ремонт в Канада.

"Те (Газпром) ще се върнат към нивата, наблюдавани преди 11 юли", каза един от източниците за обемите газ, очаквани през "Северен поток 1" от четвъртък.

По-рано през деня цените на газа тръгнаха нагоре, след като Wall Street Journal съобщи, че Европейската комисия не очаква тръбопроводът да се рестартира след поддръжката.

Малки количества газ, доставени днес по "Северен поток 1", са използвани за изравняване на налягането в газопровода, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на оператора на газопровода Nord Stream AG.

"Тези малки обеми газ бяха използвани за технически необходимо изравняване на налягането между "Северен поток 1' и оператора надолу по веригата", казаха от компанията.

По-рано уебсайтът на Nord Stream AG публикува данни за малки (около 2,5 хиляди кубически метра на час) доставки на газ по газопровода за няколко часа днес, 19 юли.

В писмо от 14 юли обаче "Газпром" заяви, че обявява със задна дата форсмажорни обстоятелства за доставките от 14 юни, законова клауза, означаваща, че не може да гарантира доставката на газ поради независещи от нея обстоятелства.

Руският вестник "Коммерсантъ" съобщи в понеделник, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, че Канада е изпратила турбината, необходима за "Северен поток 1", в Германия със самолет на 17 юли след приключване на ремонтните дейности.

Един от източниците във вторник каза на Ройтерс, че е малко вероятно турбината да бъде монтирана отново до 21 юли.

Министерството на икономиката на Германия заяви в понеделник, че не може да предостави подробности за местонахождението на турбината.

Но говорител на Министерството каза, че турбината е резервна част, която е предназначена да се използва едва от септември, което означава, че липсата й не може да бъде истинската причина за спада на газовите потоци преди поддръжката.

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Газпром поставя под въпрос изобщо функционирането на "Северен поток 1"

Не може да гарантира бъдещата експлоатация на газопровода