"Булгаргаз" потвърди прогнозата си за увеличение на цената на природния газ и предлага през август, съобщава БНР. Дружеството предлага тя да бъде 297,89 лв. за мегаватчас.

Предложеното увеличение е с около 60% повече спрямо цената за юли - 186,17 лв./MWh. Предложената цена, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Като основна причина за увеличението от Булгаргаз посочват цената, на която купуват синьото гориво. цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 EUR/MWh, уточняват от дружеството.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да насрочи дата, на която да се проведе обществено обсъждане на заявлението на "Булгаргаз".

Припомняме, че цената на синьото гориво за август вече трябваше да е утвърдена, но но 21 юли Конституционният съд обяви назначаението на вече бившия председател на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. След няколко дни политическо напрежение Народното събрание върна Иван Иванов начело на енергийния регулатор.

Александър Николов: Ако някой има по-добри решение за газа, да каже

Александър Николов: Ако някой има по-добри решение за газа, да каже

Той е убеден, че желанията на президента Румен Радев е за стратегическо