Грозно е да се работи със страховете на хората предизборно. Ако някои има по-добро решение за доставките на газ, да заповяда и да каже. Затова призова енергийният министър в оставка Александър Николов пред БНТ.

Природен газ има наличен, но трябва да се направят така решенията, за да може разходите да бъдат поносими, изтъкна Николов. Газохранилището в "Чирен" се пълни с количества газ, договорени от "Булгаргаз". Има и няколко частични танкера с газ, договорени от Европейската комисия. Много е лесно да говори за енергетика по време на криза, посочи Николов.

Александър Николов няма притеснения от работата на върнатия шеф на КЕВР Иван Иванов.

Той е убеден, че желанията на президента Румен Радев е за стратегическо правилно развитие на България. Александър Николов определи като много разочароващо последните 7 месеца, в които няколко пъти в много дълбоки детайли се опитал да обясни проблемите в енергетиката на всички негови колеги, включително и на премиера в Министерски съвет. През последните няколко седмици всички решиха да влязат в странна предизборна реторика, което е тъжна за обществото, посочи Николов.

От "Булгаргаз" предлагат 54% увеличение цената на газа за август

От "Булгаргаз" предлагат 54% увеличение цената на газа за август

От КЕВР показали със закъснение предложението

По думите му обществото има много хубав филтър и е страхотен лакмус, когато един човек се държи искрено и кога говори празно. Когато се търсят решения в енергетиката по време на криза, се търси първо максимално позитивния ефект и максималната гъвкавост за тези, които предстои да дойдат, уточни Николов.

Той подчерта, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент. Вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова няколко пъти се опита да спекулира по темата - няма нещо, което да не се е опитал да направи "Булгаргаз", увери Николов.

Според него, ако се погледне на по-широк план Европа без "Газпром", не може да оцелее, но ако погледнем само за България договорът, който има България с "Газпром" и ако се изпълнява, ще има относително добър баланс на газ. Не мога да претенциозно да съветвам следващият отбор на управляващите, допълни Николов.