Цената на природния газ да се повиши с 54 % и през август да се продава за близо 287 лева без такси и налози. Предложението е на "Булгаргаз", изпратено до КЕВР, съобщи БНР.

Заявлението на газовата компания е от края на миналата седмица, но е качено със закъснение на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране, която остана без председател след решение на Конституционния съд. 

ДАНС даде на прокуратурата "Булгаргаз"

ДАНС даде на прокуратурата "Булгаргаз"

Върховна касационна прокуратура проверява факти и обстоятелства, "които представляват заплаха за националната сигурност на страната ни"

В тази ситуация не е ясно как и кога регулаторът ще провери заявлението на "Булгаргаз" и ще утвърди новата цена на газа за следващия месец.

През по-голямата част от юли цената на газа на спот пазара на нидерландския газов хъб TTF беше между 145 и 185 евро за мегаватчас, преди през последната седмица на юли да поскъпне рязко към 200 евро за мегаватчас. 

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

Без шеф КЕВР няма да финализира проверките на ВиК операторите и Годишния доклад и Сравнителен анализ на ВиК сектора

Припомняме, вчера от КЕВР предупредиха, че липсата на председател забавя възможността да бъдат разгледани някои важни решения сред които и утвърждаване на цена на природния газ на "Булгаргаз" ЕАД за месец август 2022 г.

"В резултат на липса на регулирана цена за този месец, "Булгаргаз" ЕАД няма да може да приложи цената и съответно няма да може да издаде фактури, по които да получи сумите за доставения природен газ през месеца. Това поставя пред сериозна опасност осигуряването на количествата, заявени за доставка към "Булгаргаз" ЕАД от клиенти на регулирания пазар и по Програмата за освобождаване на природен газ, което застрашава енергийната сигурност на страната", пишат от КЕВР. 

КЕВР: Имаме газ за юли, но "Булгаргаз" не променя цената

КЕВР: Имаме газ за юли, но "Булгаргаз" не променя цената

Никога досега "Булгаргаз" не е имал толкова много доставчици на газ