"Булгаргаз" не са променили искането си за увеличаване цената на природния газ за месец юли и тя е 186.50 лв. за мегават час.

Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров пред журналисти след открито заседание на регулатора, посветено на цената на природния газ за месец юли. Очаква се по-късно в днешния ден регулаторът да приеме решение за утвърждаване на цената на синьото гориво, считано от 1 юли.

На откритото заседание Тодоров заяви, че на закрито заседание от 16 ч. ще се приеме окончателната цена на природния газ за месец юли.

По думите му изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Германия вече намалява потреблението на газ както за промишлените, така и за битовите потребители. Добрата новина е, че ще имаме газ през месец юли, увери Тодоров.

Газът може да скочи с 32%, но хората да са спокойни, зове Николов

Газът може да скочи с 32%, но хората да са спокойни, зове Николов

Предстои решение на КЕВР, ако направите детайлен преглед на това, което се случва на пазара в Европа

Цената на газа е формирана от множество източници и никога досега "Булгаргаз" не е имал толкова много доставчици на газ. Отнема известно време да се преценят всички факти и да се проверят обстоятелствата, но "Булгаргаз" е успял да се справи и този месец с доставките, отбеляза Станислав Тодоров.

Той счита, че е дълг както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили газов капацитет, да го използват в "Чирен" и да запълнят хранилището до 80%. Ще проведем разговори както с "Булгартрансгаз", така и с "Булгаргаз", за да видим какви административни стъпки може да предприеме КЕВР, така че да осигури това задължение. Абсолютно задължително е да запълним "Чирен" до началото на отоплителния сезон на 80%, настоя Тодоров.

Той уточни в заключение, че цените ще продължават нагоре дотогава, докогато има война в Украйна, и дотогава, докогато Русия използва доставките за енергия като оръжие за натиск.

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Хранилището в Чирен запълнено на 35%