Предложението на "Булгаргаз" към КЕВР за повишаване на цената на природния газ със задна дата от началото на юли е 32%. Това потвърди в кулоарите на Народното събрание след като бе изслушан на закрито заседание заедно с премиера Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов.

"Що се касае до риска за доставките, погледнете микса в цяла Европа, той зависи изключително много от "Газпромекспорт". Специфичното поведение на този доставчик, което е далеч от търговското, показва, че има много повече политически, дори геополитически цели, а не търговски. Ако се съди по поведението от февруари нататък на "Газпромекспорт", както и поведението от миналата година, когато бе създаден изкуствен дефицит, този риск е валиден, но той не е функция от поведението на която и да държава. За да може да бъде управляван този риск, се изисква максимална степен на усилия и максимално различни доставчици в конкретика към България, за да може да се посрещнат поне систематичните нужди и зимният период да мине спокойно", далеч от конкретика бе Николов.

И все пак - енергийният министър потвърди, че искането за скок на цената е именно 32%, като решението е в ръцете на КЕВР. "Предстои решение на КЕВР, ако направите детайлен преглед на това, което се случва на пазара в Европа, можете да си отговорите защо газът поскъпва с 32%, за съжаление."

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Те няма да се променят следващите 12 месеца

Николов обаче успокои: "Хората следва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре и има достатъчно конвенционални решения. Второ - производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, а това до голяма степен е също добра новина. Това дава възможност за различни подходи през зимния сезон. Дори да има затруднение с доставките, това дава възможност за алтернативни горива."

И призова - не трябвало политици да предвиждат армагедон в енергетиката.

Николов не отговори и дали е имало обещание, конкретно към БСП, за каквото по-рано пред БНТ разкри "червеният" депутат Борислав Гуцанов, да се работи за възобновяване на отношенията с "Газпром".

"Не знам кой какво е обещавал. "Булгаргаз" спазва абсолютно всички изисквания по договора и всички възможни рискове са описани детайлно и са изпратени предложения, за да може договорът да бъде спазван двустранно. България е в активен договор и към днешна дата спазва всички изисквания по договора."

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Хранилището в Чирен запълнено на 35%

Премиерът Петков не е канил Николов да остане на поста си в следващ кабинет на ПП, отговори на въпрос на News.bg енергийният министър. "Ако искате отговора да е с да или не - не."

"За да работи едно правителство, трябва да има нормална комуникация в структурата му, за да могат да се постигат поставените цели. Аз нямам проблем с разговорите и с това, което се цели да се постигне. Плюс това, че в крайна сметка енергетиката е нещо отдалечено от политиката, което влияе на всеки гражданин", доста витиеват обаче отново бе Николов.