След като депутатите от енергийната комисия не събраха кворум, за да проведат заседание - депутатите от опозицията не се явиха, енергийният министър Александър Николов разясни на журналистите ситуацията с доставките на природен газ у нас.

"Ситуацията с природния газ не е валидна само за България. Това е проблем за цяла Европа и зависи до голяма степен от това, което се направи през последните 10 години на европейско ниво, изтъкна министърът. За всеобщо съжаление зависимостта от руски газ е нарасна чувствително, обясни Николов. По думите му, когато основният доставчик за цял континент не е устойчив и не е с предвидими търговски намерения, не може да се прогнозира какво реално ще се случи.

Опозицията саботира работата на парламентарните комисии

Опозицията саботира работата на парламентарните комисии

ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ не се явяват

Към момента хранилището в Чирен е запълнено на около 35%, стана ясно от думите на министъра. Прави се всичко възможно да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи, увери Александър Николов.

От гледна точка на технически и правни аспекти, по думите му, комуникацията с руския доставчик "Газпром" не е спирала, а реално договорът ни с "Газпром" е активен.

Работодатели и синдикати искат извънредна Тристранка за цените на газа

Работодатели и синдикати искат извънредна Тристранка за цените на газа

Работата в несигурна среда генерира допълнителна инфлация, обясняват те

Всички възможни алтернативни доставчици се изследват, подчерта министърът. В момента се тества газовата връзка с Гърция. Цялото количество газ е запълнено.

Николов не пожела да каже къде са танкерите с втечнен газ. Никоя търговска компания не искала да се разкрива това заради ситуацията. А на въпрос за цената отговори: "Всяка диверсификация върви с нейната цена."

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Танкерът се разтоварва на терминал извън страната