Бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов отново да оглави регулатора след като Конституционния съд обяви избора на сегашния шеф на КЕВР Станислав Тодоров за незаконен.

Това приеха на първо четене народните представители от ресорната комисия по енергетика. Предложението идва от Ива Митева от "Има такъв народ", която не е член на комисията. "За" гласуваха депутатите от ИТН, ГЕРБ и ДПС, а представителите на управляващата коалиция се въздържаха.

"Решението на Конституционния съд ни показа, че наистина 10 конституционни съдии имат смелостта да се изправят срещу 240 народни представители. Конституционният съд казва, че решението е противоконституционно и на практика то не се е случило, на практика избор не се е състоял въобще. На практика председателят на КЕВР (Иван Иванов) не е освободен с решение на Народното събрание, неговият мандат беше изтекъл и бе в хипотезата на продължен мандат. Народното събрание, като единствения орган, който може да се произнесе в случая, казва, че председателят, който е бил по време на вземането на решението на НС, продължава да изпълнява своите функции до встъпването на новия председател. Смятаме, че това е най-правилното решение", аргументира се Митева.

И посочи безсмислено е да се открива процедура за избор на нов шеф на КЕВР освен заради очаквания кратък останал живот на законодателната институция, така и заради това, че политическите различия в залата далеч не гарантират, че депутатите биха могли да се обединят около едно име.

Правното острие на партията на Трифонов не пропусна да добави още, че от ИТН са предложили законопроект, в който е липсвал проблемния текст, заради който КС обяви избора на Тодоров за противоконституционен. Заради коалиционния мир обаче от партията се отказали от законопроекта си. "Може би това трябва да е поука да се слушаме повече", каза Ива Митева.

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

От КЕВР зоват политиците по-скоро да им изберат председател

Без шеф КЕВР няма да финализира проверките на ВиК операторите и Годишния доклад и Сравнителен анализ на ВиК сектора

Решението на депутатите не бе прието радушно от представителите на КЕВР, които бяха изслушани от комисията. "Въпреки днешното решение, съществува все още хипотеза, при която той (Иван Иванов) може обективно да не може да изпълнява функциите си и то при ситуация на неработещ парламент. Ние като колективен орган сме загрижени да се осигури този риск", каза членът на КЕВР Александър Йорданов.

Йорданов подчерта и съществуването на редица рискове, ако комисията остане без ръководство или новият-стар председател не може да извършва задълженията си. Така например не може да се одобри искането за повишение на цената на газа за август. "Това значи, че не само регулирания пазар а и клиентите на "Булгаргаз" на свободния пазар няма да знаят на каква цена ще се разплащат за природен газ. Сами можете да прецените какъв риск е това за индустриалните потребители например."

Освен това - без решение на КЕВР нямало как и да влезе в търговска експлоатация интерконекторът с Гърция, на който държавата залага големи надежди за компенсиране на количествата природен газ.