В рамките на следващите 4 седмици интерконекторът с Гърция, по който се очаква страната ни да получава по 1 милиард кубически метра евтин газ, може да заработи - в рамките на месец.

Това се разбра от извънреден брифинг на премиера Кирил Петков и енергийния министър Александър Николов в Министерски съвет. Много вероятно е това да е и последният брифинг на Петков в правителствената сграда, защото се очаква още от началото на другата седмица президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да издаде указ за назначаване на служебен кабинет.

"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък с реализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката с експлоатация. Вече имаме Акт 14, като проектната компания (ICGB) е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите четири седмици - до края на август", съобщи министър-председателят в оставка.

ICGB получи лиценз и в Гърция

ICGB получи лиценз и в Гърция

Очаква се КЕВР да издаде окончателното разрешение за въвеждане на интерконектора в експлоатация

И подчерта - веднага след излизането на Акт 16 на тръбата ще се стигне до понижение на цената на синьото гориво. "Ползата от интерконектора с Гърция ще се усети от всеки един български гражданин и ще се отрази пряко на цената на живота на хората - точно, когато идва зимата, свързана с енергийната криза."

Премиерът не пропусна да отправи и укори към ГЕРБ, които били протакали строителството на връзката. "През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да завърши интерконектора Гърция-България. По този начин т.нар. евроатлантици са работили скрито в полза на "Газпром" и против националните интереси."

Петков се обърна косвено и към бъдещия служебен кабинет, посочвайки, че ако през следващите 4 седмици не се стигне до Акт 16, то това щяло да означава, че сме се върнали във времената, когато националният интерес не бил водещ фактор. След това правителственият ръководител си тръгна от брифинга, неоставяйки възможност да му бъдат зададени каквито и да е въпроси, като остави думата на шефа на енергийното ведомство Александър Николов.

От "Булгаргаз" предлагат 54% увеличение цената на газа за август

От "Булгаргаз" предлагат 54% увеличение цената на газа за август

От КЕВР показали със закъснение предложението

"Осезаемо намаляване на цената на газа" - описа какво може да се случи в едномесечен срок Николов. Макар и многократно питан, той не се ангажира с конкретна дата, от която България ще започне със сигурност да получава реални количества газ. "Чисто нормативно се изисква Акт 15 и Акт 16 и тестове за системата за автоматизация. Иначе газ и сега тече, текат тестове, но от търговски порядък - още не. Точно поради тази причина в последните усилия, които направихме, че подсигурихме това да се случва през алтернативна точка, за да се даде въздух на изпълнителя", уклончив бе той на въпрос на News.bg.

"При нормален порядък и политическа воля това (да получаваме реални количества азерски газ) може да се случи", отговори все пак на третия път енергийният министър.