Бившият енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов отхвърли твърденията на служебния кабинет за хаос в енергетиката и недостиг на газ. Припомняме, че на извънреден брифинг вчера вечерта служебното правителство обяви и първото си решение - създаване на кризисен щаб за решения в енергетиката, тъй като ситуацията към момента била на "хаос и разруха".

"Относно хаоса - представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща", обясни той. Посочи и името на компанията след директен въпрос - "Шиние". 

Татяна Дончева убедена, че трябва да преговаряме с "Газпром"

Татяна Дончева убедена, че трябва да преговаряме с "Газпром"

БСП изглежда смешно, няма реваншизъм в уволнената зам.-шефка на НКЖИ

Договорът е за седем карга. "Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите има описан механизъм", разясни Николов и призова служебния министър да чете документите, които са оставени от предишното правителство. 

Иван Топчийски: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Иван Топчийски: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Газовата криза не зависи от България, това са процеси, които ще отнемат време

Николов обясни и защо правителството "Петков" не е подписало финално офертата - тъй като решението изисква гъвкавост и мислене за максимална диверсификация. Правителството Петков не е искало да обвърза следващата власт дори и защото в следващи периоди могат да се намерят по-добри оферти. Николов поясни, че търговете на ревитуса тепърва предстоят и служебното правителството трябва просто да реагира.

За първото карго има намерен слот. Може да се намери и за второто и третото до края на годината .

"За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно - след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в "Булгаргаз" и БЕХ - решението още не е прието", посочи той.

За второто и третото карго подчерта, че при разговор със служебния министър, му е казал кои са неговите "критични" колеги от държавите. "Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - "мижав интерес" към момента за това нещо", обясни Николов.

Защо е тази липса на интерес към офертата, която оставя правителството, Николов обясни с "много твърдения, че следващото правителство може да се справи и да принуди Газпром да изпълнява договора си". Нещо, което според интонацията на Николов, е много малко вероятно.

Александър Николов призова наследникът му, премиерът и президентът да четат внимателно.

ПП: "Газпром" спря доставките за България, а кабинетът "Петков" намери по-евтин газ

ПП: "Газпром" спря доставките за България, а кабинетът "Петков" намери по-евтин газ

Служебният кабинет трябвало да реши за втечнения газ

Той е категоричен, че реално природния газ е подсигурен, остават между 15 и 20 хиляди, които трябва да се осигурят, но това количество не е драматично. В момента "Чирен" се пълно по-бързо в сравнение с минали години. Николов посочи обаче един критичен момент - издаването на цялата документация за пускането на газовата връзка с Гърция, по която ще получаваме пълното количество азерски газ. Ако акт 16 не бъде издаден навреме, то и танкерите няма да могат да бъдат разтоварени и да газът от тях да дойде до България, тъй като капацитетът ще бъде отново използван от азерския газ.