Новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е установило редица проблеми, породени от възражения на институции за по-бързото реализиране на интерконектора с Гърция, от който страната ни очаква да потече евтин азерски газ. 

Това заяви в кратко изявление преди срещата си със строителите на тръбата ICGB и представители на държавни институции, занимаващи се с казуса, новият регионален министър Иван Шишков.

В момента България получава частично количество от договорения газ по друга трасе, като имаше обвинения и че "Булгаргаз" е отказал по-големи количества. 

"Поканих всички участници в строителството на междусистемната газова връзка България-Гърция, тъй като това е един изключително важен за страната обект. Мога да уверя, че от първия работен ден на новото правителство сме започнали да се занимаваме с проблема докъде е стигнало и как може да бъде най-бързо завършено строителството. Това, което сме установили досега, е, че е имало възражения от различни институции - "Пожарна противоохрана" (Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението - бел.ред.). "Напоителни системи", включително от Министерството на околната среда и водите", каза Шишков.

И увери - още от първия си работен ден той запознал с въпросните проблеми всички ресорни министри, като се работило за максимално бързо реализиране на проекта.

Александър Николов: Ако някой има по-добри решение за газа, да каже

Александър Николов: Ако някой има по-добри решение за газа, да каже

Той е убеден, че желанията на президента Румен Радев е за стратегическо

Освен това - имало и недовършени работи по интерконектора, изтъкна министърът.

"Мога да кажа съвсем ясно, че този строител ще се ползва с най-големите привилегии в България, цялата държавна администрация ще му помага, за да можем да завършим максимално бързо обекта. Искам и много ясно да подчертая, че строителят има нужда и ще бъде подпомаган от всички институции", посочи още той, като подчерта - ще иска от фирмата строите ясни срокове за отстраняване на неуредиците.

След края на срещата министър Шишков не се ангажира с конкретен график за завършване на интерконекторната връзка. Причината - в утрешния ден ще излезе детайлен мрежови график, какъвто се е ангажирал да направи строителят, в който ще бъдат детайлно описани конкретните действия за отстраняване на проблемите.

"Държавата ще помага, но и ще изисква - поискахме от строителя да представи мрежови график не само с конкретна крайна дата, а ден по ден, за да може да бъде контролирано строителството", каза шефът на МРРБ.

А кой е виновен за тези пропуски - строителят, посочи Шишков, който отказа да коментира доколко държавата е осъществила или не е осъществила достатъчен контрол. Шишков не коментира и думите на експремиера Петков от преди около седмица, че до края на август тръбата ще получи Акт 16 - това щяло да стане ясно от очаквания график.

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Петков пита за рокадата в НАП без да уточнява за миналото на Румен Спецов

Отделно на обявеното днес в първия ден от встъпването в длъжност на служебното правителство на Румен Радев, стана ясно, че се блокира официалното вписване на новото ръководство на ICGB. Енергийният министър Росен Христов отрече да има общо с това, въпреки информацията, че е подписал такъв документ. Официалната версия е, че Агенцията по вписванията е спряла процедурата заради неправилна транскрипция на гръцкото има Георгиус.

Припомняме, в края на юли месец се състоя официалното откриване на интерконектора в Гърция. Няколко дни след това Александър Николов, енергиен министър в правителството на Кирил Петков, обяви, че останалата работа по интерконектора е издаването на акт 16Преди това проектната компания ICGB получи лиценз за независима система за природен газ както на територията на България, така и в Гърция.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България. Влизането му в търговска експлоатация ще позволи в България да се доставят пълните количества по дългосрочен договор за природен газ с Азербайджан, а и ще даде възможност да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция. Според настоящото ни потребление договорените количества азерски газ ще покриват около 30% от годишното потребление на страната.

Азербайджан увеличи доставките на газ за Европа още през пролетта на тази година, а през юли месец Европейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване на вноса на азерски природен газ до най-малко 20 милиарда кубически метра годишно до 2027 г.

Още правителството на Бойко Борисов твърдеше, че газовата връзка трябва да е готова до края на миналата, 2021 г., и азерският газ да потече от 1 януари 2022 г.

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

БЕХ обяснява защо не получаваме пълен обем азерски газ

Българската страна не може едностранно да определя или да променя точката на доставка