Бившият премиер Кирил Петков разкритикува дейността на служебното правителство и на кризисния щаб за енергетиката. От своята страница в социалната мрежа Фейсбук Петков пита: "Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад".

В поста си Кирил Петков пише, че от създадения кризисен щаб за газа не са поискали информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка. Не са разговаряли с Турция за свободно място за пристанище на корабите, недоволства Петков.

Нямало и обаждане към компанията, която е запазила капацитет за нас в Гърция. Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса. (Остров, разположен в залива Мегара. Там има терминал за течен природен газ- б.р.), след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала.

"Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб", пита доскорошният премиер на България.

Според Петков гръцката връзка също така се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03 август 2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта "одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи".

Той смята, че по този начин дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан, пише Петков и добавя, че пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България.

Петков недоумява защо се отменят решения на правителството, на което той е бил начело и дава пример с решения за мястото на България в ОИСР, с парите за детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол.

Бившият премиер не подминава и рокадите в НАП - "Прави се немотивирана смяна на управлението на НАП въпреки рекордните приходи много добра събираемост - защо", пита той без да припомня, че при назначаването на Румен Спецов той бе атакуван от опозицията, че продал фирмата си със задължения към държавата на малоимотен гражданин.

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Георги Кадиев поиска оставка на новия шеф на НАП Румен Спецов

Притеснителна била ситуацията с дългове на продадената му фирма

Кирил Петков критикува правителството и заради решението за въвеждане на носенето на маски на закрито в София.

"Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени - защо", пита Петков дни след като това решение бе взето.

"Брикел (ТЕЦ "Брикел") започна отново да пуши и дими само часове след като нашето правителство си отиде. България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл", пише Петков.

На края на поста си той призовава българите да гласуват на следващите избори.

Припомняме, тази сутрин политическа партия "Продължаваме промяната" подаде документи за регистрация като самостоятелна партия, като от прокуратурата не оспориха името. Преди няколко седмици се разрази спор точно за името, което е и на коалицията, с която кметът на Добрич спечели местните избори през 2019 г. Тогава той твърдеше, че е регистрирал търговска марка "Продължаваме промяната".