Министерството на енергетиката отхвърли обвиненията, че блокира газовата връзка с Гърция. Служебният енергиен министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в "Ай Си Джи Би" АД, съобщават от пресцентъра на МЕ.

Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения, казват още от министерството.

Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Подчертаваме, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29.07.2022 г. - 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство.

Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив - влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство.

За последните денонощия целият процес е на ръчно управление, казват още от Министерството на енергетиката.

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Кирил Петков: След една крачка напред - две назад по всички линии

Петков пита за рокадата в НАП без да уточнява за миналото на Румен Спецов