България е получила отказ на искането си за удължаване на срока на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на газовата връзка България - Гърция.

За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият - до 19 август трябва да посочим терминал за доставка на втечнен газ, обясни той.

Христов допълни, че е провел разговор с турския зам.-министър на енергетиката, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на този срок дали при тях има свободни терминали.

"Два танкера са били разтоварени в Турция юни месец. Сега офертата е за три танкера, които трябва да дойдат тази година - през октомври, ноември и декември. Има и четири за следващата година. За тези три, които трябва да дойдат през настоящата година, няма осигурени терминали нито в Турция, нито в Гърция. Ние събрахме оферти от компании, които имат слотове в Гърция, но тук идва и въпросът с цената. На нас не ни трябва газ, който никой не може да плати", посочи той.

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Танкерът се разтоварва на терминал извън страната

Христов допълни, че "Булгаргаз" е обявил търгове за газ, доставен по тръбопроводи, за да достави нужните количества за септември и изрази увереност, че може да бъде осигурен и за октомври. Според него обаче "Булгаргаз" е трябвало да погледне на нещата доста по гъвкаво, за да не се стига до ситуация за действия в последния момент.

По отношение на газовата връзка с Гърция министърът изрази увереност, че газ по нея ще потече на 1 октомври.

Той посочи, че "Ай Си Джи Би" и "Авакс" са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора и допълни, че до края на деня той ще бъде внесен официално в Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие. По думи на министъра занапред въпросният график ще служи за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението.

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

ПП: Напът е да се провали офертата за седемте танкера

Бившите управляващи очаквали повече от кризисния щаб на кабинета

Наши експерти ще подпомагат с всичко необходимо, за да може този проект да бъде завършен до 1 октомври, увери той.

Христов предупреди, че дори най-малкото отклонение от този график би довело до забавяне на проекта след 1 октомври, а това би нанесло големи финансови щети за страната.

"Графикът е изключително амбициозен, трябва да се води максимално мобилизирано, за да може да се осъществи. Реалистично е, но е на критичния път", обясни той и допълни, че при забавяне дори с няколко дни газ ще потече едва през ноември.

Газовата връзка е готова, работи се по съпътстващи неща, уточняват от ICGB

Газовата връзка е готова, работи се по съпътстващи неща, уточняват от ICGB

Внесено е и актуализирания план за довършителните работи

От друга страна, министърът уточни, че дори работата по проекта да приключи по-рано, няма газ да потече преди 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство.

Той подчерта, че най-важно е да се довърши т.нар. SKADA - системата за електронно управление на газопровода. По негови думи в момента тя е в тестови режим, като е договорено експертна компания да извърши пълен контрол до 14 септември.

Министърът поясни, че в момента в системата има газ за тестване дали тя издържа на налягане, т.е. тя не работи като газопровод, а като цистерна - следи се къде има изтичане.

Христов заяви, че друга важна точка от графика е внасянето на цялата документация за получаването на Акт 15 и 16, което се очаква да стане в средата на септември.

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Шефът на "Булгаргаз" уверява, че ще има газ до края на годината

Не толкова добрата новина е, че синьото гориво ще е скъпо, каза Иван Топчийски