Няма промяна в директивите от Брюксел как европейски компании могат да търгуват с "Газпром" и ако платим за газа на "Газпром" в рубли ще нарушим санкциите . Така отговори говорителят на Европейската комисия (ЕК) Тим Макфий на въпрос на Би Ти Ви.

Според Комисията в почти всички договори на европейските компании с "Газпром", независимо дали са държавни или частни, е посочено, че плащането се извършва в евро или в долари. Всяко плащане, което на съответства на посоченото в договорите, влиза в нарушение на европейските санкции, защото във вътрешното превалутиране влиза Руската централна банка, която е в списъка на санкционираните руски институции.

Говорителят на ЕК е припомнил, че България е сред първите страни, върху които Русия "упражни шантаж" и спря доставките на газ.

Той заявява следното: "По-рано тази година изготвихме директиви за страните-членки, след издаването на руския декрет за плащане в рубли. Според руския декрет трябва плащането да се извършва на два етапа, което включва участие на Руската Централна банка. Тази процедура категорично нарушава санкциите. Комисията изпрати директиви към държавите-членки как биха могли да продължат да плащат, без да противоречат на санкциите. Позицията ни не се е променила. Руският декрет от 31 март не е съвместим с нашите санкции", заяви Тим Макфий, говорител на ЕК.

За доставки от "Газпром" за България трябват не нов договор, а рубли

За доставки от "Газпром" за България трябват не нов договор, а рубли

При политическа воля от София проблеми няма да има, убедена Митрофанова

Припомняме, че в последствие ЕК направи разяснения, от които станя ясно, че е възможно плащането на газа в рубли без да се нарушават санкциите, ако обявят, че приключват плащането с превеждането на долари или евро.

Освен за България, доставките от "Газпром" бяха спрени за Полша, Дания, Финландия, Нидерландия, Естония.

Официално Брюксел не разполага с информация за нарушаване на санкциите заради плащане в рубли, но надзорът не влиза в прерогативите на Европейската комисия, а на самите държави-членки, които трябва да наказват собствените си компании, ако нарушават санкциите.

"Блумбърг" разкри кой е предложил на Путин схемата "газ срещу рубли"

"Блумбърг" разкри кой е предложил на Путин схемата "газ срещу рубли"

Русия се готви за нови санкции