Идеята за продажба на газ на "недружелюбни страни" за рубли е предложена от съветника на президента и бивш ръководител на Министерството на икономиката Максим Орешкин, съобщи "Блумбърг".

Агенцията се позова на свои източници.

Русия няма да публикува списък на страните, съгласни да купуват газ в рубли

Русия няма да публикува списък на страните, съгласни да купуват газ в рубли

Плащането ще последва някъде през май, припомня Песков

Самият Орешкин отказа да потвърди или отрече тази информация в коментар за агенцията, но заяви, че "смята схемата за плащане на газ в рубли за положителна.

Русия въведе механизма за плащане на газ в рубли през април на фона на санкциите, наложени заради военната операция в Украйна.

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

ЕК напомня: Плащането за руски газ в рубли е нарушение на договорите

Европейските компании да плащат само в евро, настоява Франс Тимерманс

В рамките на схемата компаниите от "недружелюбни държави" вече трябва да откриват валутни и рублеви сметки в "Газпромбанк" и да плащат за доставките в евро или долари, които банката след това ще конвертира в руска валута и ще превежда по рублева сметка.

Според заместник министър-председателя Александър Новак повечето европейски клиенти на "Газпром" са преминали към новата схема на плащане до средата на юни. Руските власти не посочват името на автора на идеята.

И Чехия няма да плаща за руския газ с рубли

И Чехия няма да плаща за руския газ с рубли

Твърда политика на Прага

Както отбелязва "Блумбърг", Орешкин е участвал и в работата за предотвратяване на негативните последици от отрязването на руските банки от SWIFT и се е противопоставял на по-строгото държавно регулиране на икономиката.

В коментар за агенцията той подчертава, че Русия няма да се откаже от пазарната икономика: напротив, "частната инициатива сега е особено насърчавана, както президентът постоянно подчертава в речите си.

Орешкин е на 40 години. Преди да започне работа в правителството, той заема ръководни постове в Централната банка, Росбанк и ВТБ Капитал.

Азербайджан няма да плаща за руския газ с рубли

Азербайджан няма да плаща за руския газ с рубли

"Азерконтракт" е основен контрагент

През 2013 г. става директор на отдел "Дългосрочно стратегическо планиране" в Министерството на финансите, през 2015 г. - заместник-министър на финансите, а през 2016 г. - министър на икономическото развитие.

През януари 2020 г. Орешкин заема поста на помощник на Путин.