Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че не е нормално да се плаща за руски газ в рубли и европейските компании трябва да плащат за него само в евро, съобщава РИА Новости.

По негови думи се е оказало, че през последните дни редица големи европейски газови компании са открили сметки в Газпромбанк, в които плащанията в евро се конвертират в руски рубли.

"Това не е нормално. Споразуменията са много ясни, споразуменията говорят за евро и долар. Това е нормално, но не и рублата", подчерта Тимерманс пред естонския сайт ERR.

Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че Централната банка на Русия е под санкции и руските власти се опитват да я задържат на повърхността с чуждестранна валута, която санкциите не позволяват.

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Половината чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили сметки в рубли

Това твърди руският вицепремиер Александър Новак

"Компаниите по договора трябва да плащат само в евро. Това е записано в договорите. (Владимир) Путин настоява за нарушаване на договорите", подчерта той.

Коментарът на Тимерманс идва, след като вчера руският вицепремиер Александър Новак обяви, че около половината от 54-те чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили банкови сметки в рубли, за да плащат за руския газ.

В края на март Владимир Путин нареди плащанията за доставките на руски газ за неприятелски страни да бъдат конвертирани в рубли. Редица държави от Европейския съюз обаче отказаха да приемат новите условия. Сред тях са Чешката република, Финландия и Дания. Заради отказа да плати в рубли, на 27 април "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша.

Междувременно австрийската петролна и газова компания OMV се съгласи с новите условия.

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Западът откраднал $300 млрд. от Русия