Страни или компании, които се съгласят с Москва да плащат за газа в рубли по наложената от Русия схема в нарушение на сключените договори, ще нарушат режима на санкциите, предупреди категорично еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след извънредното заседание в Брюксел на енергийните министри на страните членки на Европейския съюз, предава БНР.

Еврокомисарят обеща по-ясни правни инструкции от Брюксел през идните дни. Тя заяви, че спирането на газа за България и Полша от "Газпром" е поредния обрат в настоящата криза и предупреждение, че всяка страна-членка може да ги последва. Тя говори след края на срещата на министрите.

Еврокомисар Симсон определи искането на Русия за плащане в рубли като "необосновано нарушаване на договорите".

"Ние ясно показахме, че това е едностранна промяна, която не може да бъде оправдана с търговски аргументи и е напълно легитимно по търговския закон искането да бъде отхвърлено. Обяснихме, че плащането в рубли води до ясно нарушаване на санкциите, тъй като то дава средства за операция на Централната банка".

Централната банка на Русия е в санкционния списък на ЕС след руската инвазия в Украйна.

Еврокомисар Симсон увери, че засега нито една страна не е открила сметка в рубли, както и че на този етап няма непосредствен риск за България и Полша да останат без газ. В момента запълнеността на хранилищата в ЕС е над 32 на сто и нараства непрекъснато. "За да се избегне криза, трябва да се фокусираме върху три области," каза тя. Това са извънредни планове за доставки, координирани на ниво ЕС, запълване на газохтранилищата в Европа до следващия отоплителен сезон до 90 на сто от техния капацитет и обща енергийна платформа за съвместни поръчки. Групата, която работи върху нея, ще заседава в София в четвъртък.

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС единодушно декларираха солидарност с България и Полша и осъдиха спирането на газа за тях от страна на "Газпром". Те определиха действията на "Газпром" като "грубо нарушаване на действащите договори".

Припомняме, че досега единствено Унгария заяви, че възнамерява да плаща за газа в рубли, но засега няма потвърждения за такова плащане.

ЕС гласува шестия кръг от санкции срещу Русия до седмица

ЕС гласува шестия кръг от санкции срещу Русия до седмица

Той ще включва вероятно и ембарго за закупуване на руски петрол