Унгария е готова да плаща за руския газ в рубли, каквито са исканията на Москва. Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

Имаме решение, което ще ни позволи да не нарушаваме никакви санкции, но в същото време да гарантираме доставките на газ за Унгария, заяви той.

По-рано днес Сиярто посочи, че Унгария ще настоява нито вносът на суров петрол, нито този на природен газ от Русия да не бъдат обект на санкции от страна на ЕС.

В Люксембург министрите на външните работи на държавите членки на ЕС обсъждат възможността за налагане на санкции на руския петролен сектор във връзка с военните действия в Украйна.

Ирландският външен министър Саймън Ковъни обяви, че Европейската комисия изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол. По негови думи то може да влезе в следващия пакет санкции. Все още обаче нищо не е уговорено.

Словакия готова да плаща за руски газ и в рубли

Словакия готова да плаща за руски газ и в рубли

След като Москва обяви такова искане

Съединените щати и Великобритания вече забраниха руския петрол, надявайки се да прекратят значителен източник на приходи за Москва. 

Този ход обаче е по-труден за европейската икономика поради нейната зависимост и може да доведе до повишаване на и без това високите цени на енергията.

В петък ЕС одобри петия кръг от санкции срещу Русия, като забрани вноса на въглища от страната и засили санкциите срещу руски банки и олигарси. Блокът обаче не успя да спре руския петрол и газ.

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

Шолц за газ в рубли: Компаниите искат, могат и ще плащат в евро

За Франция договорите са си договори, а Британия потвърди, че не планира да плаща за руски газ в рубли