Европейската комисия изготвя предложения за евентуално налагане на ембарго върху руския петрол. Това обяви в Люксембург ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи то може да влезе в следващия пакет санкции. Все още обаче нищо не е уговорено.

От своя страна неговите нидерландски и литовски колега също потвърдиха, че Европейската комисия търси начини да се насочи към руския петрол, който съставлява около една четвърт от вноса на суровината в ЕС, като средство за оказване на натиск върху Русия.

"Разглеждаме всички други (санкции), включително енергетиката", посочи нидерландският външен министър Уопке Хокстра.

Какво правят в Европа срещу зависимостта от руски газ

Какво правят в Европа срещу зависимостта от руски газ

България и Австрия са сред най-зависимите

Евентуалното петролно ембарго обаче зависи както от техническите детайли на обхвата и времето за поетапно въвеждане на подобен ход, така и от подкрепата на 27-те държави членки на ЕС, чиято енергийна зависимост варира значително.

"Ройтерс" отбелязва, че страни като България почти изцяло зависят от руския петрол, а Унгария вече предупреди, че няма да подкрепи забраната за внос на руски петрол.

Позицията на Германия като най-голямата икономика в ЕС ще бъде от решаващо значение.

При пристигането си в Люксембург германският външен министър Аналена Бербок призова за "координиран план за пълно премахване на изкопаемите горива" от Русия.

Съединените щати и Великобритания вече забраниха руския петрол, надявайки се да прекратят значителен източник на приходи за Москва. Р

Този ход обаче е по-труден за европейската икономика поради нейната зависимост и може да доведе до повишаване на и без това високите цени на енергията.

В петък ЕС одобри петия кръг от санкции срещу Русия, като забрани вноса на въглища от страната и засили санкциите срещу руски банки и олигарси. Блокът обаче не успя да спре руския петрол и газ.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други