Няколко европейски държави въвеждат планове за управление на доставките на газ и дори за разпределяне на електроенергията, в случай че потоците на руски газ спрат заради изискването за плащане в рубли. Русия заяви, че ще спре доставките на газ, ако не бъдат направени плащания в рубли, но повечето европейски държави отказаха, обобщава Ройтерс.

ЕС има правила за предотвратяване и реагиране при прекъсване на доставките на газ, които идентифицират три нива на криза: ранно предупреждение, предупреждение и извънредна ситуация. От държавите-членки се изисква да разполагат с планове за това как ще се справят с въздействието на прекъсване на доставките на трите кризисни нива.

При извънредна ситуация правителствата могат да се намесят само ако пазарните мерки са недостатъчни, за да осигурят доставки на домакинствата и на клиентите, предоставящи основни услуги.

Припомняме, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС няма да позволи Русия да изнудва блока, използвайки енергоносителите и бе взето решение ЕК да преговаря централизирано с "Газпром" за доставка на газ до страните от общността, което се очаква да доведе до намаляване на цената на газа.

Ето как планират да действат отделните европейски правителства:

България

Страната, която задоволява над 90% от нуждите си от газ от Русия, води преговори с Азербайджан за увеличаване на вноса на газ и търси начини за внос на втечнен природен газ (ВПГ) през терминали в Гърция и Турция. България също откри търг за удвояване на капацитета за съхранение на газохранилището в Чирен и подготовка за прекъсвания на доставките.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

Австрия

Австрия, която получава около 80% от своя газ от Русия, заяви, че е активирала първата стъпка от тристепенен план за извънредни ситуации, увеличавайки наблюдението на газовия пазар, но засега не предприема допълнителни мерки, за да осигури доставките му. Мерки като нормирането на газа биха влезли в действие само ако се задейства третата фаза на плана за извънредни ситуации, което означава "незабавна криза".

Великобритания

Говорител на National Grid каза: "Доставките продължават да бъдат достъпни от различни източници. Очаква се маржът на доставка на газ да бъде достатъчен при всички наши сценарии за предлагане и търсене". National Grid разполага с набор от налични инструменти за управление на всякакви оперативни изисквания, добави говорителят. Великобритания получава около 3% от своя газ от Русия.

Германия

Германия миналата седмица активира първия етап на "ранно предупреждение" от плана за извънредни ситуации. Вторият етап би бил, когато прекъсването на предлагането или голямото търсене нарушава обичайния баланс, но все още може да бъде коригирано без намеса.

Третото ниво е извънредно положение, когато пазарните мерки не успяват да премахнат недостига и когато германският мрежов регулатор трябва да реши как да разпредели всички останали доставки на газ.

Русия осигуряваше 55% от вноса на газ в Германия през 2021 г. и 40% през първото тримесечие на 2022 г.

Дания

Министерството на енергетиката каза, че Дания има същия план за извънредни ситуации като Германия, защото това е система на ЕС, но всяка страна прави индивидуална оценка. Дания не е активирала фазата на "ранно предупреждение" на плана.

Франция

Френският оператор на газотранспортна мрежа GRTgaz въведе мерки, които могат да бъдат приложени за ограничаване на доставките на газ за клиентите в случай на недостиг, и призова спедиторите да запълнят подземните хранилища преди следващата зима.

Мерките позволяват на компанията да издава заповеди за намаляване или прекъсване на потреблението на газ в рамките на два часа на големи потребители, свързани към мрежата му, и да изисква от операторите на разпределителни системи да направят същото в случай на недостиг.

Франция получава около 20% от своя газ от Русия.

Гърция

Съгласно плана за извънредни ситуации Гърция, която използва газ основно за производство на електроенергия, ще получи допълнителни количества ВПГ и ще прехвърли четири газови централи на дизел. Страната може също да увеличи покупките на газ от Азербайджан. Може да се активира и резервен капацитет за работа с въглища. Руският газ покрива около 40% от годишните нужди на южната ни съседка.

Италия

Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани каза пред Radio24 тази седмица, че Италия може да разчита на достатъчно резерви, за да предотврати критична ситуация през следващите няколко месеца, дори ако трябва да спре вноса на газ от Русия. По-късно той добави, че Италия трябва да приключи първите си сделки, за да получи повече газ, който да замени потоците от Русия през следващата седмица, включително газ от тръбопроводи от Алжир, Либия и Азербайджан тази година, и внос на втечнен природен газ от пазари като Катар, САЩ и Мозамбик.

Италия получава около 40% от доставките на газ от Русия.

Нидерландия

Нидерландия получава около 15-20% от своя газ от Русия. Правителството заяви, че ще поиска от гражданите и бизнеса да използват по-малко газ, но все още не е активирало своя план за газова криза.

Полша

Съгласно закон за задължителните резерви, в случай на риск за сигурността на доставките, полското Министерство на климата внася официално предложение до правителството за въвеждане на ограничения върху използването на газ за потребителите. Това ще засегне първо индустрията и ще защити домакинствата. "Няма необходимост и основание за започване на тази процедура към този момент", каза говорителят на министерството Александър Бжоска.

Полша получава около 50% от газа си от Русия.

Русия е увеличила с почти 25% приходите си от нефт и газ

Русия е увеличила с почти 25% приходите си от нефт и газ

Предишният рекорд е бил през октомври 2021 година