Приходите от нефтената и газовата индустрия към бюджета на Руската федерация през март са се увеличили с 24,3% спрямо февруари - до 1,208 трилиона рубли (26,2 млрд. лв), сочи статистиката на Министерството на финансите. В сравнение с март миналата година увеличението е повече от два пъти, предава ТАСС. (Тук трябва да се отчете и поевтиняването на рублата от миналата година, което обаче не е голямо-бел.ред.)

Обемът на приходите от петрол и газ през март е бил рекорден, поне през последните няколко години. Преди това бюджетът е получил най-големи приходи от нефт и газ през октомври 2021 г. - 1,1 трилиона рубли. През 2015-2020 г. цените на енергоносителите бяха по-ниски, припомня ТАСС.

За първото тримесечие на 2022 г. федералният бюджет е получил 2,974 трилиона рубли (64,5 млрд лв) от нефтената и газовата индустрия, което е 1,8 пъти повече от година по-рано.

През март износното мито и данъкът за добив на минерали върху петрола донесоха на бюджета 946,1 милиарда рубли, което е с 9% повече в сравнение с февруари. Обемът на същите данъци върху газа възлиза на 232 милиарда рубли, което е с 18,4% по-малко в сравнение с февруари.

Припомняме, че от есента на миналата година цените на енергоносителите, особено на природния газ се повишиха значително на фона на увеличеното търсене (особено в Източна Азия) и намаленото предлагане в Европа (заради политиката на "Газпром" на намаляване на доставките в опит да бъде принудена Германия да пусне в експлоатация газопровода "Северен поток-2" -бел.ред.). 

БиБиСи: Доколко светът зависи от Русия за петрол и газ?

БиБиСи: Доколко светът зависи от Русия за петрол и газ?

За следващата зима - може да се отварят въглищните централи

След началото на руската инвазия обаче страните от ЕС решиха постепенно да се откажат от руския нефт и газ, а някои страни като САЩ и Канада забараниха вноса на руски въглеводороди. Това обаче доведе до повишаване на цените на нефта на световните пазари и на практика доведе до увеличаване на печалбите на производителите на петрол. Все още обаче не е ясно как ще се отразят тези забрани и тенденции в бъдеще, особено след като стана ясно за убитите цивилни граждани в украинския град Буча. 

В последните дни все повече държави в ЕС се застъпват за пълно емабрго върху руския петрол, но по този въпрос все още няма единодушие.