Президентът Владимир Путин заплаши, че ще намали доставките на газ за "неприятелските" страни, ако те не започнат да плащат за вноса на газ в руски рубли, a САЩ, ЕС и Обединеното кралство наложиха ограничения върху вноса на петрол и газ от Русия, след като тя нахлу в Украйна през февруари, пише БиБиСи.

Какви санкции има за руския нефт и газ?

САЩ обявиха пълна забрана на руския внос на петрол, газ и въглища.

Обединеното кралство трябва постепенно да прекрати руския петрол до края на годината, а ЕС намалява вноса на руски газ с две трети.

Правителството на Обединеното кралство казва, че това му дава достатъчно време да намери алтернативни доставки.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак каза, че отхвърлянето на руския петрол ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

Цените на петрола и газа се повишиха след инвазията в Украйна и ако Русия спре износа, те биха могли да се повишат допълнително.

Какво ще стане, ако руският газ спре да постъпва в Европа?

Цените на отоплението, които вече са високи, биха се увеличили още повече.

Руският газ представлява около 40% от вноса на природен газ в ЕС.

Ако спре, Италия и Германия биха били особено уязвими.

Европа може да се обърне към съществуващи износители на газ като Катар, Алжир или Нигерия, но има практически пречки за бързото разширяване на производството.

Русия осигурява само около 5% от газовите доставки на Обединеното кралство, а САЩ не внасят руски газ.

Цените на газа в Европа, Обединеното кралство (и в по-малка степен в САЩ) скочиха значително след инвазията, поради притеснения за недостиг на доставки, въпреки че след това спаднаха.

Може ли да се намерят алтернативи на руския газ?

САЩ се съгласиха да доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европа до края на тази година.

Целта е да се доставят 50 милиарда кубически метра годишно допълнителен газ поне до 2030 г.

Анализаторът на енергийната политика Бен МакУилямс обаче казва, че не е много лесно да се замести газът, който тече от Русия.

Европа също би могла да увеличи използването на други енергийни източници, но това не е бързо или лесно.

"Възобновяемите енергийни източници отнемат време, за да се внедрят, така че в краткосрочен план това не е решение", казва анализаторът Симоне Талиапиетра.

"Така че за следващата зима - това, което може да се направи, е смяната на горивото, като например отварянето на въглищни електроцентрали, както Италия и Германия имат планове да направят в случай на извънредна ситуация".

ЕС предложи план да направи Европа независима от руските изкопаеми горива преди 2030 г. - включително мерки за диверсификация на доставките на газ и замяна на газ в производството на отопление и електроенергия.

Колко петрол изнася Русия?

Русия е третият най-голям производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия.

От около пет милиона барела суров петрол, който изнася всеки ден, повече от половината отива за Европа.

Руският внос представлява 8% от общото търсене на петрол в Обединеното кралство.

САЩ са по-малко зависими, като около 3% от техния внос на петрол идва от Русия през 2020 г.

А алтернативни доставки на петрол?

МакУилямс казва, че би трябвало да е по-лесно да се намерят алтернативни доставчици за петрол, отколкото за газ, защото докато някои идват от Русия, "има и много от другаде".

САЩ поискаха от Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, но отхвърли предишните искания на САЩ за увеличаване на производството, за да намалят цените на петрола.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК, петролния картел, на който се падат около 60% от суровия петрол, търгуван в международен план. Поради това ОПЕК има ключова роля за влияние върху цените на петрола. Досега нито един член на ОПЕК не се е съгласил с искания за увеличаване на производството.

Русия не е в ОПЕК, но работи с нея от 2017 г., за да постави ограничения върху производството на петрол, за да запази печалби за производителите.

САЩ също се стремят към облекчаване на петролните санкции на Венецуела. Преди бе ключов доставчик на петрол в САЩ, но сега Венецуела до голяма степен продава своя петрол на Китай.

Какво ще се случи със сметките за отопление и гориво?

Потребителите ще се сблъскат с нарастващите сметки за енергия и гориво в резултат на тази война.

В Обединеното кралство сметките за енергия на домакинствата са държани под контрол от таван на цените на енергията.

Но сметките ще се повишат със £700 до около £2000 през април, когато таванът бъде увеличен. Очаква се те да достигнат около £3000, когато таванът бъде увеличен отново тази есен.

Цените на бензина и дизела в Обединеното кралство също се покачиха, а правителството обяви намаляване на митата за гориво, тъй като шофьорите се борят с рекордни цени.

"Мисля, че ако се намираме в свят, в който руският петрол и газ спират да постъпват към Европа, тогава ще се нуждаем от мерки в стил нормиране", казва МакУилямс.

"Част от разговора сега е, можем ли да кажем на домакинствата да намалят термостатите си с един градус, което може да спести значително газ."

От утре газа само в рубли
Обновена

От утре газа само в рубли

Всъщност обаче има "вратичка"