От тази сутрин на 26 април Полша не получава природен газ по газопровода "Ямал - Европа". По данни на европейските газопреносни оператори около 04:00 ч. московско време потокът на природен газ в газоизмервателната станция "Кондратки" е намалял до нула.

През нощта на 24 април потокът също е бил спрян, но след това възобновен, съобщава "Интерфакс".

Притокът на газ по други маршрути - Тетеревка и Високое на границата с Беларус и Дроздовичи на границата с Украйна, продължава в нормален режим.

Полският оператор тълкува ситуацията като спиране на доставките на руски газ, тъй като миналия петък е изтекъл крайният срок за плащане на енергийни ресурси по новата схема - в рубли.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.