Около половината от 54-те чуждестранни клиенти на "Газпром" са разкрили банкови сметки в рубли, за да плащат за руския газ. Това съобщи руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Има 54 компании, от които големи, средни и малки, които имат договори с "Газпром експорт", посочи той и допълни, че му е известно, че около половината от тях вече са разкрили сметки в Газпромбанк - една в чуждестранна валута и една в рубли, където чуждестранната валута впоследствие се конвертира в рубли за разплащане.

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Лавров: Западни компании се съгласиха да плащат за газа с рубли

Западът откраднал $300 млрд. от Русия

Финализираният списък на купувачите на руски газ, които са се съгласили да преминат към плащания в рубли, ще бъде публикуван в следващите няколко дни, обеща вицепремиерът, обяснявайки, че причината е сложността на графиците за плащане и предплащане. Това се проточва във времето - доставките през април, например, се плащат през май, поясни Новак.

В края на март Владимир Путин нареди плащанията за доставките на руски газ за неприятелски страни да бъдат конвертирани в рубли. Редица държави от Европейския съюз обаче отказаха да приемат новите условия. Сред тях са Чешката република, Финландия и Дания. Заради отказа да плати в рубли, на 27 април "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша.

Междувременно австрийската петролна и газова компания OMV се съгласи с новите условия.

ЕК: Неприемливо е да се плаща за газа в рубли

ЕК: Неприемливо е да се плаща за газа в рубли

То нарушавало санкциите срещу ЦБ на Русия